Recordaantal deelnemers aan Utrechtse raadsverkiezingen

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - In Utrecht doen in maart 21 partijen mee aan de raadsverkiezingen. Voor zover bekend deden nooit eerder zoveel partijen in Utrecht mee aan lokale verkiezingen. Naast de twaalf zittende partijen zijn er nog negen partijen die een plekje in de gemeenteraad willen.
Een deel van de 'nieuwkomers' was al bekend. De partij VOLT heeft al eerder aangegeven dat ze mee willen doen, net als BIJ1. Forum voor Democratie zei eerder ook mee te willen doen, maar die partij valt vooral op doordat ze tot nu toe onzichtbaar zijn in de Utrechtse campagne. Toch staan ze straks op het stembiljet.

Dissidenten

Naast de SP doet ook de lokale afsplitsing daarvan mee, onder de naam Socialisten Utrecht. De Piratenpartij deed eerder al mee, maar haalde geen zetels. Dit jaar doen ze opnieuw een poging. Andere nieuwkomers zijn EenUtrecht en Belang van Nederland.
Tenslotte zijn er nog twee blanco lijsten. Dat zijn partijen die niet op tijd een naam geregistreerd hebben. Van één van de twee weten we dat daar Marcello van der Wal achter zit. Hij deed vier jaar geleden ook al mee, maar kreeg nauwelijks stemmen. Van der Wal is een bekende Utrechter en een opvallende verschijning, vier jaar geleden maakten we een portret van hem.
Marcello van der Wal.
Marcello van der Wal. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Wie er achter de laatste blanco lijst zit, is nog niet bekend. Aanstaande vrijdag maakt het stembureau de definitieve lijst bekend, en dan blijkt wie er achter die partij zit.
Op de site van de kiesraad zijn alle uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen terug te vinden. Echter in sommige gevallen worden partijen die de kiesdrempel niet gehaald hebben samengevoegd onder het kopje 'overige partijen'. Daarom is niet met honderd procent zekerheid te zeggen of er in het verleden meer dan 21 partijen hebben meegedaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.