Hoe nu verder met het Hessingterrein in De Bilt: toch een elite-eiland met villa's?

Impressie van het gated community-plan, zo'n tien jaar geleden.
Impressie van het gated community-plan, zo'n tien jaar geleden. © Flickr
DE BILT - Nu het woningbouwplan voor het Hessingterrein in De Bilt is weggestemd, vragen inwoners zich af wat er dan wel gaat gebeuren met het gebied rond de voormalige deftige autoshowroom.
Het was de verwachting dat een nipte meerderheid in de gemeenteraad zou instemmen met de komst van een nieuwbouwwijk. Maar de onverwachte tegenstem van CDA-raadslid Margriet van de Vooren gooide roet in het eten. Met 13 stemmen voor en 14 tegen werd het plan verworpen.
Ontwikkelaar en eigenaar van het Hessingterrein is Verwelius. "Ik heb begrepen dat de directeur woedend is," vertelt een raadslid van de VVD. "Hij zal waarschijnlijk een enorme schadeclaim bij de gemeente indienen en daarna de 'gated community' Park Bloeyendael bouwen. Dat mag namelijk gewoon volgens de huidige vergunningen."
Hoe nu verder met het Hessingterrein in De Bilt?
Verwelius wil niet reageren, maar het gerucht dat de 'gated community' mogelijk terugkeert zal bij sommigen de wenkbrauwen doen fronzen. Dit plan was zo'n tien jaar geleden actueel. Het bestond uit een villawijk met een slotgracht eromheen. Welgestelde huiseigenaren zouden zich er veilig kunnen voelen. Critici noemden het spottend een 'elite-eiland'. Mede door de kredietcrisis kwam het plan nooit van de grond.
De beoogde verkoopprijs van de huizen in de 'gated community' lag tien jaar geleden tussen de 8 ton en 4,2 miljoen euro. In de huidige woningmarkt zou dat nog veel meer kunnen zijn. Tegenstanders van de plannen brengen daar tegenin dat de in Bilthoven-Noord al voldoende grote, dure huizen te koop staan die ook nog eens veel verder van de drukke Utrechtseweg af liggen.
Fractiediscipline of stemmen zonder last?

CDA-raadslid Margriet van de Vooren in De Bilt is op het allerlaatste moment van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen gehaald. Ze zette kwaad bloed door tegen de partijlijn in tegen een omstreden woningbouwplan te stemmen, waarmee ze de CDA-wethouder in de problemen bracht. Het plan kon niet langer op een raadsmeerderheid rekenen en werd van tafel geveegd.

Van de Vooren zegt tegen RTV Utrecht dat haar principiële twijfels bekend waren, maar dat er naar haar idee niet over te praten viel. Het CDA was verrast en geschokt door haar tegenstem en verwijderde haar gisteravond van de kieslijst. Van de Vooren was de beoogd nummer twee van het CDA. Ze noemt de maatregel buitenproportioneel en vindt dat haar onrecht is aangedaan.

Lees ook: Stem tegen woningplan Hessingterrein De Bilt kost CDA'er de kop

In artikel 129 van de Grondwet staat over de gemeenteraad: "De leden stemmen zonder last." Dat betekent dat een raadslid zich niet door iemand anders mag laten voorschrijven hoe hij of zij moet stemmen. Een volksvertegenwoordiger moet naar eigen inzicht en overtuiging een keuze maken.

Gemeenteraadsleden worden in Nederland direct door het volk gekozen. De termen 'politieke partij' of 'fractie' worden in de Grondwet niet eens genoemd. Fractiediscipline, waarbij raadsleden hun keuzes laten afhangen van de partijleiding, wordt daarom ook wel gezien als een inbreuk op de stemvrijheid van individuele volksvertegenwoordigers.

Bron: De Grondwet

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.