CDA Baarn vreest toeloop van woningbeleggers uit Utrecht en Amersfoort

Een makelaar fietst door Baarn, op weg naar een verkochte woning.
Een makelaar fietst door Baarn, op weg naar een verkochte woning. © ANP
BAARN - Ook Baarn moet particuliere woningbeleggers weren, vindt het lokale CDA. Volgens fractievoorzitter Rik van Hardeveld zullen die hun oog laten vallen op de huizen in zijn gemeente, nu steden als Utrecht, Amersfoort en Amsterdam een opkoopverbod en een zelfbewoningsplicht invoeren.
Op de huizenmarkt die toch al onder druk staat worden starters en doorstromers steeds vaker gepasseerd door beleggers die in koopwoningen investeren. Die huizen verdwijnen van de markt en worden vervolgens voor hoge prijzen verhuurd. Voor zover er nog huizen te koop of te huur staan, zijn die voor een groeiend aantal woningzoekers niet meer te betalen.
Het CDA in Baarn vindt dat de gemeente haast moet maken met het invoeren van een zogenoemde 'opkoopbescherming'. Onder meer Utrecht en Amersfoort hebben al aangekondigd maatregelen te nemen tegen vastgoedbeleggers, om zo weer ruimte op de markt te creëren. Het CDA spreekt in raadsvragen aan het college over een waterbedeffect en vreest dat beleggers zullen uitwijken naar omliggende gemeenten.
Sinds 1 januari biedt de Huisvestingswet de mogelijkheid om een tijdelijk verbod in te voeren om huizen binnen vier jaar na aankoop te verhuren. Ook bepalen steeds meer gemeenten vooraf dat kopers van een nieuwbouwproject verplicht zijn om er zelf te gaan wonen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.