Brandstichter uit Eemnes die tien dieren doodde van safaripark Beekse Bergen moet worden behandeld

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
EEMNES - Een 27-jarige man uit Eemnes die op 26 maart 2020 brand stichtte bij safaripark Beekse Bergen, heeft geen straf gekregen. Wel moet hij worden behandeld. Tegen de man was tbs met voorwaarden geëist, maar de rechter oordeelde met deskundigen dat zo'n zware maatregel niet nodig is.
De man stichtte de brand op drie plekken bij de dierenverblijven van het safaripark. Daardoor kwamen acht impalas en twee koedoes om. Buitenverblijven van andere dieren werden verwoest en een nest van een pinguïn werd zodanig verstoord dat het kuiken dat niet overleefde. "Het had grote impact op het personeel, dat ze dieren die ze al jaren verzorgden in erbarmelijke omstandigheden aantroffen na de brand", aldus de rechtbank.
De man pleegde zijn daad gedurende een manische episode. Zelf zei hij daarover: "Ik was ontevreden over alle mensen die er zijn. Ik wilde één worden met de dieren, één met de natuur. Ik kwam oog in oog met de jachtluipaarden. Ik voelde toen dat ik iets moest doen, omdat ze gevangen waren."
Toen de dieren door de brand niet konden vluchten, maar juist gevaar liepen, kwam hij bij zinnen. Hij gooide toen een ruit in bij het restaurant van het dierenpark, in de hoop dat de brandweer zou komen. Omdat hij op dat moment weer bij zijn positieven was, kreeg hij voor de vernieling nog wel een straf: zes weken voorwaardelijk cel. De man werd al behandeld bij de ggz en krijgt verplichte medicatie.
In een eerdere versie van dit artikel meldde RTV Utrecht onterecht dat de brandstichter tbs kreeg opgelegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.