Utrechts panorama anno 2022 door Fedor van Rossem

© RTV Utrecht
UTRECHT - De stad Utrecht wordt 900 jaar en kunstenaar Fedor van Rossem viert het feestje mee. Een meterslange tafel staat er in zijn woonkamer in de binnenstad. Met zwarte inktpen tekent hij de Neudeflat. "Tussen de watertoren, de Jacobikerk en de Augustinuskerk daar woon ik", wijst hij aan op zijn tekening. "Ik ben bijna op het moment aangekomen dat ik mijn eigen huis mag tekenen."
Kunstenaar Fedor van Rossem viert 900 jaar Utrecht met een panoramatekening
Vanaf het dak van RTVUtrecht maakte Fedor 40 foto's van de stad die hij gebruikt als basis voor zijn panorama van de stad.
Vanaf het dak van RTVUtrecht maakte Fedor 40 foto's van de stad die hij gebruikt als basis voor zijn panorama van de stad. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Wie is Saftleven?

Voor Utrecht 900 is Fedor gedoken in het oude stadsgezicht van Utrecht door de ogen van Herman Saftleven (1609-1685). Saftleven maakte vele tekeningen en etsen van de stad Utrecht in de 17e eeuw. Hij is de eerste tekenaar die met zijn etsen een volledig beeld geven van de stad in die tijd. De complete stadsmuur en de oude binnenstad. Fedor: "Ik vertaal de beroemde plaat van Saftleven naar de huidige tijd. Wat is er in die 350 jaar veranderd aan de tronie van de stad?"
De feel van de stad zit hem niet in zozeer in een regenpijp maar meer in de vorm van het huis en de plek van de ramen
Fedor van Rossem

Anderhalve meter

De basis van Fedor's panorama zijn 40 foto's gemaakt vanaf het dak van RTVUtrecht aan de rand van de binnenstad. De veertig foto's zijn bij elkaar gevoegd voor één grote panorama van ruim anderhalve meter breed. De ets van Saftleven bestaat uit 3 platen die aan elkaar gedrukt moesten worden.In deze tijd kan alles digitaal aan elkaar gepoetst worden natuurlijk. Maar Fedor wil een echt op papier geheel getekend origineel. "Dat houdt in dat ik 150 cm moet tekenen", aldus Fedor. Vanuit de foto's tekent hij de stukken stadsgezicht met inkt aan elkaar tot 1 geheel. "Ik volg de contouren van de stad en dan werk ik langzaam van de Nicolaaskerk naar de Douwe Egbert."
Fedor werkt uit de gedachte van Saftleven en wil zijn tekening ook zo verluchtigen zoals Saftleven. "Dat houdt in, mensen op de voorgrond, een wilde wolkenlucht en de typische donker-licht façades die diepte aan de plaat geven. Saftleven tekende ook zichzelf in het panorama en kijk eens daar , ik zet mezelf ook hier in deze tekening neer."
Tijdens 900 jaar Utrecht kijken wij gewoon tegen steigerpijpen aan in plaats van de mooiste toren van het land.
Fedor van Rossem

Dom

Fedor heeft wel een dilemma. De Dom staat voor vijf jaar in de steigers. "Dat is natuurlijk niet lang op een toren die er al bijna duizend jaar staat dus waarom zouden we hem in de steigers zetten?" Toch wordt dat wel de versie van de Dom zoals deze in de tekening te zien zal zijn. "Ik teken eerst de Dom zoals deze er echt uit ziet en dan scan ik hem en teken hem toch in de steigers zodat het toch echt een tekening uit 2022 is. Tijdens 900 jaar Utrecht kijken wij gewoon tegen steigerpijpen aan in plaats van de mooiste toren van het land."
Saftleven tekende zijn Panorama vanaf de Wittevrouwenpoort waar nu de Biltstraat is
Saftleven tekende zijn Panorama vanaf de Wittevrouwenpoort waar nu de Biltstraat is © RTV Utrecht

Creatieve duizendpoot

Fedor van Rossem is tekenaar, regisseur, acteur animator en muzikant. Als tekenaar is hij onder meer bekend van op Utrecht geïnspireerde werken. Stairways to Utrecht, De Metrokaart van Utrecht, Het Uteregse Leesplankje en Linea Utrecht zijn van zijn hand. Het panorama van 900 jaar stad zal in het voorjaar gepresenteerd worden en in een kleine oplage op ware grootte worden aangeboden. Ondertussen is het werk van Fedor te zien op fedorvanrossem.nl of zijn insta-account.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.