Gesteggel over afgesloten wandelpad Landgoed Dennenburg in Driebergen duurt voort

© Ulrike Nagel / RTV Utrecht
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Ondanks de inspanningen van heel veel omwonenden is het pad bij Landgoed Dennenburg in Driebergen nog steeds afgesloten. Gisteravond stonden de voor- en tegenstanders van het hek bij de Engweg opnieuw tegenover elkaar. Ditmaal niet in de rechtszaal, maar in de raadszaal van het stadhuis in Doorn, om hun standpunten nog eens voor een onafhankelijke commissie te presenteren.
De eigenaar van Landgoed Dennenburg, Maik Willems, en buren van hem vinden nog steeds dat het pad dicht kan omdat het binnen het eigen terrein valt. Tientallen, zo niet honderden omwonenden willen daarentegen bewijzen dat het pad een openbare weg is en voor iedereen toegankelijk moet blijven.
Marcel van den Elst behartigt de belangen van de omwonenden
Daarvoor dienden zij gisteravond nieuwe verklaringen van oud Driebergenaren en getuigenissen van eerdere landgoedeigenaren in. In totaal maar liefst 35 pagina's. Ook uit historische kaarten zou blijken dat het pad altijd al een openbare weg is geweest. Zo is er een bestemmingsplan uit 1980, waarin sprake is van de Engweg als 'openbaar grondgebruik' en als 'weg' ('wegen, paden, trottoirs').
Op een bestemmingsplan uit 1980 is het pad openbaar, in het rood het nu afgesloten stuk
Op een bestemmingsplan uit 1980 is het pad openbaar, in het rood het nu afgesloten stuk © RTV Utrecht
Het afgesloten pad is een klein stuk van de Engweg en verbindt een nieuwbouwwijk van Driebergen met onder meer het Kloosterlaantje achter het landgoed, maar ook met het daarachter gelegen Klompenpad. Inmiddels is het hek al meer dan acht maanden dicht en moeten wandelaars en fietsers een omweg van twee kilometer maken.

Criminele activiteiten

In mei vorig jaar zette eigenaar Willems het hek bij het pad ineens op slot. Volgens Willems zou er sprake zijn van structurele criminele activiteiten op het pad; als heling en drugsoverlast. De politie erkende eerder vorig jaar dat er een aantal incidenten is geweest, maar ziet geen langdurige of terugkerende overlast. Ook omwonenden herkennen die verhalen niet.
Het afgesloten pad bij Landgoed Dennenburg
Het afgesloten pad bij Landgoed Dennenburg © Ulrike Nagel / RTV Utrecht

Dwangsom

De gemeente Utrechtse Heuvelrug vroeg Willems vorig jaar zomer om het hek weer weg te halen, met oplegging van een dwangsom, maar die ging daartegen in beroep en stapte naar de rechter. Daar kreeg hij voorlopig gelijk.
Omdat de landgoedeigenaar Willems wil dat het hek mag blijven staan, heeft hij een bezwaarschrift ingediend. Daarom kwam gisteravond de commissie bezwaarschriften bij elkaar. Die kijkt met een onafhankelijke blik naar alle argumenten en documenten en geeft dan een advies aan de gemeente. Uiteindelijk moet de rechter bepalen of het pad openbaar is of niet; tot die tijd zal het hek nog dicht blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.