Ruim half miljoen coronagevallen en ruim duizend nieuwe opnames

PROVINCIE UTRECHT - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen zeven dagen 530.015 positieve coronatests geregistreerd. Dat komt neer op 1 op elke 35 Nederlanders. Het weekcijfer stijgt voor de vijfde week op rij en bereikt weer een nieuw record.
Ook in de provincie Utrecht lopen de besmettingscijfers rap op. De afgelopen zeven dagen werden hier 55.371 positieve coronatests geregistreerd. Dat waren er een week eerder nog 31.148.
Relatief veel besmettingen waren er in Bunschoten en Montfoort. Daar testte de afgelopen week ongeveer 1 op de 22 inwoners positief. Bunnik en Utrechtse Heuvelrug scoorden relatief het laagst. Daar testte in dezelfde periode ongeveer 1 op 43 inwoners positief op het coronavirus.
Daarbij moet wel worden aangemerkt dat het RIVM de afgelopen weken moeite had om alle positieve tests te registreren. In heel Nederland waren er tot gister nog 105.000 niet geregistreerde gevallen. Die achterstand wordt nu langzaam ingelopen.
Het RIVM kreeg verder bericht dat in Nederland de afgelopen week 66 mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. Dat is ongeveer vergelijkbaar met de 61 meldingen de week ervoor en 63 nog een week eerder.

Aantal ziekenhuis opnames stijgt

Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt in heel Nederland toe. Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 237 nieuwe patiënten met corona opgenomen, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen in één dag sinds 14 december.
In totaal liggen er nu 1137 coronapatiënten op de verpleegafdelingen. Dat zijn er 102 meer dan maandag, de grootste stijging in de bezetting sinds 29 november. Dat getal is kleiner dan het aantal nieuwe opnames, doordat er ook mensen de verpleegafdelingen mochten verlaten.
Op de intensive cares nam het aantal patiënten met corona afgelopen etmaal af. Nog 206 bedden worden daar bezet gehouden door mensen met het coronavirus, 6 bedden minder dan maandag. Er werden 19 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen, maar doordat er ook mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten, daalde de bezetting toch.
In de afgelopen zeven dagen werden er gemiddeld 171 nieuwe mensen met corona opgenomen in de ziekenhuizen per dag. Het is de negende dag op rij dat dat gemiddelde stijgt.
In totaal liggen er dinsdag 1343 mensen met corona in de ziekenhuizen. Het LCPS maakt geen onderscheid tussen mensen die worden opgenomen in het ziekenhuis omdat ze ziek zijn geworden van corona en mensen die om een andere reden worden opgenomen, maar die toevallig ook corona onder de leden hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.