Medewerkers Ferm Werk Woerden: 'Wel degelijk sprake geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag'

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
WOERDEN - Was er tóch van alles mis bij Ferm Werk in 2020? Meerdere (ex)medewerkers van dat bedrijf in Woerden hebben zich de afgelopen dagen gemeld bij RTV Utrecht met verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in 2020. Ze voelen zich niet gehoord door de gemeente. Die zei vorige week dat er destijds niets is gekomen uit een onderzoek naar deze misstanden. Dat kan niet kloppen, zeggen meerdere bronnen. Ze deden zelf pogingen om dergelijke misstanden aan de kaak te stellen maar daar hoorden ze niets over terug. Daarom trekken ze nu aan de bel.
In 2020 kwam er een melding binnen bij Ferm Werk over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarop heeft de gemeente een extern onderzoeksbureau ingeschakeld om uit te zoeken wat er aan de hand was. Uit dat onderzoek is niets gekomen en dat heeft de gemeente in 2021 in vertrouwen aan de gemeenteraad gemeld. Toch is politieke partij Woerden&Democratie vorige week met informatie naar buiten gekomen. Dat mag niet, de partij zou daarmee de geheimhoudingsplicht schenden. Dat kan mogelijk een aangifte van het college opleveren.

Niet gehoord voelen

Wethouder George Becht begint tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag over het belang van een veilige werkomgeving. Veel medewerkers van Ferm Werk, een bedrijf dat mensen in de bijstand aan een werkgever koppelt, luisteren op dat moment digitaal mee. "We werken met elkaar aan een omgeving waar men signalen durft te delen", zegt hij. "Dan moeten mensen er ook op kunnen vertrouwen dat die signalen serieus worden opgepakt. (..) We moeten dit op een serieuze manier onderzoeken."
Voor meerdere (ex)medewerkers van Ferm Werk waren de woorden van de wethouder reden genoeg om contact op te nemen met RTV Utrecht. “Ik dacht: hoe durf je te zeggen dat jullie er alles aan hebben gedaan om dit te onderzoeken? Er zijn destijds veel meldingen geweest waar nooit iets mee is gedaan. We zijn nooit veilig geweest”, zegt een van hen.

'Incestueuze werkomgeving'

De verhalen van deze mensen gaan over een angstcultuur en seksueel grensoverschrijdend gedrag rond 2020. Bronnen vertellen over een hand die net te lang op iemands schouder bleef liggen. Over flirtgedrag en dubieuze opmerkingen. Een vrouw die een leren broek droeg, kreeg de opmerking: ‘Wat heb jij mooi leren pijpen!’. Een leidinggevende persoon zou er volgens diverse bronnen (seksuele) relaties op na houden met vrouwen die kwetsbaar waren, onder wie een cliënt van Ferm Werk die destijds werkervaring opdeed binnen het bedrijf.
Ferm Werk is een organisatie die actief is voor vier gemeenten. Dat zijn Woerden, Montfoort, Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk. Binnen die gemeenten koppelt Ferm Werk werkzoekenden aan bedrijven. Dat zijn veelal mensen die in de bijstand zitten maar ook mensen die door lichamelijke, psychische of verstandelijke beperkingen moeite hebben om een baan te vinden.
Ook vertelt een man uit Bodegraven dat zijn vrouw een paar jaar geleden in een ongemakkelijke situatie kwam toen ze bij Ferm Werk aanklopte voor een uitkering. "Sowieso wisten ze alles van haar. Ze hadden blijkbaar zitten wroeten in haar privéleven", vertelt de man. "En toen kreeg ze ook nog te horen van een van de medewerkers dat ze 'mooie, felle blauwe ogen had' en 'er nog goed uitzag na zes kinderen te hebben gekregen'. Dat zijn opmerkingen die er totaal niet toe doen, ongepast."
Iedereen zag het gebeuren, maar er werd niet over gesproken, zegt een vrouw. “Het was bijna een incestueuze werkomgeving. Iedereen zat maar aan elkaar en alles werd gedoogd. Het was onprofessioneel.”

'Betreuren dat signalen bij de pers terecht zijn gekomen'

Het bestuur van Ferm Werk, bestaande uit wethouders van de vier eerdergenoemde gemeenten, zegt geen andere meldingen te hebben ontvangen dan die ene in 2020.
"We betreuren het dat deze signalen nu blijkbaar wel bij de pers zijn binnengekomen", schrijven de wethouders in een reactie. Ze laten weten dat ze hun huidige personeelsleden na eerdere berichtgeving nogmaals op de hoogte hebben gesteld van de mogelijkheden om een melding te doen binnen het bedrijf.
"(Oud-)medewerkers, die zich om wat voor reden dan ook niet rechtstreeks bij Ferm Werk willen melden, kunnen hun verhaal doen bij landelijke organisaties die hierin gespecialiseerd zijn, zoals Slachtofferhulp. (..) Als blijkt dat de processen die ervoor moeten zorgen dat mensen in veiligheid en vertrouwen een melding kunnen doen en zich daarbij maximaal ondersteund voelen, toch niet goed genoeg werken, dan zullen we die processen aanpassen."

'Niet verdriet van anderen ontkennen'

Sinds een aantal hooggeplaatste medewerkers is vertrokken, is de sfeer flink verbeterd, weten meerdere medewerkers te melden. "Iedereen die bij Ferm Werk rondloopt, heeft hart voor de zaak”, meldt een vrouw. Een ander: “Ferm Werk is een prachtig bedrijf. De mensen die er werken moeten beschermd worden."
Om die reden zocht ze contact met RTV Utrecht. Ze wil dat zij en anderen serieus genomen worden. “Ik ken nog wel vijftien mensen die iets te melden hebben. We hebben allemaal het idee dat destijds niemand is gehoord. Iedereen kan fouten maken, maar op het moment dat je een fout maakt, moet je proberen je verantwoordelijkheid te nemen. Je moet niet het verdriet van anderen ontkennen. Leer ervan, en dat geldt ook voor het bestuur."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.