Alle hens aan dek voor de eenden: 'Hun nesten zijn een snackbar voor jagende dieren'

DE HOEF - Nederlandse eenden hebben anno 2022 veel moeite nieuwe kuikens te maken. Er komen namelijk steeds meer dieren bij die het voorzien hebben op de eieren. Dus hebben Heidi en Wilco iets bedacht: een speciale broedkorf die bloeddorstige dieren buiten de deur houdt.
Ratten, kraaien, eksters, egels, Vlaamse gaaien. Heidi Looy somt op welke dieren het allemaal voorzien hebben op eendennesten. Vooral de rattenpopulatie neemt enorm toe, omdat die sinds kort niet meer bestreden mogen worden. "Als eend even van haar nest afgaat om te eten of drinken, is zo'n nest een snackbar voor jagende dieren", zegt Heidi.
Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij bekijkt de broedkorven, en treft opeens een naakte hond
Dus heeft ze samen met haar man Wilco een broedkorf bedacht. Woensdagmiddag installeren ze die in het buitengebied van De Hoef, in de gemeente De Ronde Venen. "Er zit een smalle opening in", vertelt Wilco. "De eend kan er precies doorheen. Maar verder kan er niets bij komen. Hij staat 75 centimeter boven de grond."
De broedkorven slaan zo aan dat wethouder Rein Kroon er een in ontvangst neemt. In totaal hebben Heidi en Wilco er al zo'n tweehonderd neergezet. Maar het kan altijd meer. "Mensen die in woonwijken wonen kunnen ook meedoen", zegt Heidi. "Ze kunnen ook komen bij vijvertjes bij bejaardenhuizen of bij scholen. Het is prachtig om te volgen als er een eend in gaat. Die eieren zien uitkomen, daar doe je het voor."

Mannetjes- en vrouwtjeseenden in de clinch

Hoewel er nog meer dan genoeg eenden zijn in Nederland, hebben ze het behoorlijk zwaar. Niet alleen omdat veel eieren worden geroofd. Ook omdat er naar verhouding veel meer mannetjes dan vrouwtjes zijn. "Soms vermoorden de mannetjes de vrouwtjes", zegt Wilco. "Of ze verzuipen de kuikens omdat de moedereend geen aandacht meer voor hen heeft." Om de populatie in stand te houden moeten Wilco en Heidi, jagers van beroep, regelmatig mannetjeseenden doodschieten.
"Eenden doodschieten is de enige manier om wildbeheer te doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.