In Mijdrecht komen woningen op sportvelden: 'Wij ontvangen een aanmerkelijke som geld'

© Google Maps
MIJDRECHT - De gemeente De Ronde Venen gaat woningen bouwen op sportvelden van voetbalvereniging SV Argon in Mijdrecht en de twee tennisverenigingen uit Mijdrecht. In ruil daarvoor krijgen de verenigingen (financiële) hulp om toekomstbestendig te worden. Het college en de sportverenigingen zijn er al uit, nu is het aan de gemeenteraad om in te stemmen met de plannen.
SV Argon-voorzitter Ton Goedemoed heeft net het nieuwsbericht voor de website van de voetbalclub getikt. "Ik kan het even voorlezen, dan kunt u er zelf wat uitpakken." Het komt op het volgende neer: Argon zit met een hoop achterstallig onderhoud op het complex, maar heeft niet de financiële mogelijkheden dat zelf op te knappen. De gemeente heeft ruimte nodig voor woningbouw. Dus levert de club wat velden in voor woningbouw en helpt de gemeente met renovatie. "Daar zijn we niet door ontstemd, integendeel."
"Enerzijds zien we daar een nieuwe woningwijk ontstaan, met alle nieuwe voetballertjes vandien", zegt Goedemoed. "Bovendien ontvangen wij een aannmerkelijke en interessante som geld. Om onze gebouwen te renoveren. En die renovatie is broodnodig. "Het is ouwe meuk wat er staat", zegt Goedemoed. "Echt aan vervanging toe."

Twee vliegen in een klap, win-in

Wethouder Rein Kroon van De Ronde Venen is ook tevreden. Twee vliegen in een klap, een win-win situatie. Het komt allemaal voorbij. De gemeente zegt dat sportverenigingen harde klappen oplopen door de coronacrisis. "Verenigingen kijken daarom kritisch naar de velden die ze huren van de gemeente. Zijn die allemaal nodig als er minder leden zijn. De kosten gaan omlaag door minder sportvelden te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de verenigingen financiële ruimte krijgen om uitdagingen aan te gaan."
Goedemoed van Argon zegt inderdaad dat de inkomsten teruglopen door corona en dat de kosten voor renovaties door diezelfde crisis stijgen. Maar hij benadrukt dat het inleveren van de velden niks met ledenverlies te maken heeft. Dat wil niet zeggen dat hij hoopt het ledental wat op te stuwen met de komst van een nieuwbouwijk. "In onze gemeente is sprake van vergrijzing, er komen weinig potentiële pupillen bij." En het zou toch ook wel mooi zijn om de vrouwentak een boost te geven.

'Een redelijke aanzet'

De voetbalclub wilde in eerste instantie veld 7, in een hoek van het complex, van de hand doen. Daar had de gemeente niks aan, maar velden 3, 4 en 5 wel. Drie velden minder, in plaats van één. Is dat niet te veel? "We krijgen er één extra terug, dus per saldo leven we er één in", zegt de voorzitter. Bovendien krijgt veld 7 kunstgras en komt er verlichting. De velden zijn dus vaker en langer bespeelbaar, de capaciteit blijft gewaarborgd.
En dan die "aanmerkelijke en interessante som geld" die Argon krijgt. Goedemoet lacht. "Dat is nou net het punt waar ik niet te veel over kan zeggen. Maar het is een hele redelijke aanzet om, samen met wat wij al hebben opgebouwd, te kijken wat we kunnen gaan opknappen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.