Vluchtelingen doen vrijwilligerswerk in kringloopcentrum Zeist: 'Die komt wel op z'n pootjes terecht'

© RTV Utrecht / Ulrike Nagel
ZEIST - Bij het Kringloopcentrum Zeist zijn de afgelopen weken 25 vluchtelingen als vrijwilliger aan de slag gegaan. Ze werken in de winkels in Zeist, Driebergen en Doorn. De contacten tussen het Kringloopcentrum en de vooral Afghaanse vluchtelingen kwamen tot stand toen honderden mensen vanuit Kaboel vorig jaar zomer werden geëvacueerd. Ze konden amper spullen meenemen en dus ontving de kringloopwinkel na een oproep bergen met kleren, fietsen of oplaadkabels.
De 20-jarige Najim werkt als vrijwilliger in de kringloopwinkel in Zeist
"Anderhalve maand lang brachten we ongeveer elke dag een vrachtwagenlading langs in de opvangcentra, zoveel spullen hadden we. Mensen uit de wijde omgeving hebben heel gul gegeven", vertelt Martine in 't Veld van het Kringloopcentrum. "Zo kwamen we vaak bij hen langs en uiteindelijk kwamen ze ook naar ons toe, om hun fietsen te laten repareren bijvoorbeeld. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) vroeg ons op een gegeven moment of ze misschien ook bij ons aan de slag zouden kunnen, dat hebben we toen meteen geprobeerd."

Nederlands leren en dan naar de universiteit

Makkelijk was dat niet. Najim (20) is één van de medewerkers in de winkel in Zeist. Hij begon in het magazijn en zit nu vaak op de bovenverdieping om te naaien. "Ik maak kleine tasjes van oude gordijnen", vertelt hij in het Engels. "Ik wil Nederlands leren. Eigenlijk wil ik graag een beurs krijgen zodat ik naar de universiteit kan, maar dat is erg moeilijk. Ik heb een paar keer geprobeerd om hier te komen werken, maar dat kon door de regels niet zomaar. Bij de derde poging is het gelukt."
Martine komt binnen en maakt een rondje met Najim door het hele pand. "Werken mogen ze pas als ze een verblijfsvergunning hebben. Maar we hebben hier in totaal wel 60 mensen aan het werk, er is altijd genoeg te doen. Ze hebben daar natuurlijk niets te doen in het opvangcentrum. Het is een prachtige plek in het groen, maar daar is dan ook meteen alles mee gezegd."
Martine en Najim in het magazijn van de kringloopwinkel in Zeist
Martine en Najim in het magazijn van de kringloopwinkel in Zeist © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Najim stapte met zijn drie broers in het vliegtuig. Dat was alles behalve makkelijk, want hun ouders hebben ze achtergelaten. Hij kijkt omlaag, zoekt amper oogcontact als hij erover vertelt. "Mijn ouders zijn oud. Zij zeiden tegen ons: jullie zijn jong, jullie moeten gaan leven op een veiligere plek. Mijn broer werkte voor de US Army, dus het werd gewoon te gevaarlijk voor ons. Het is wel moeilijk. Maar daar konden we echt niet verder. We bellen onze ouders wel elke ochtend."

Handig met naald en draad

Hij wordt een stuk vrolijker als hij over zijn werk hier vertelt. "In Afghanistan had ik net mijn school afgerond en ik deed verschillende klusjes. Onder meer werkte ik bij een kleermaker, dus daarom kan ik dit hier nu doen." Hij wurmt de draad door het gaatje van de naald en laat de naaimachine onder zijn handen ratelen. Naast hem ligt een opgevouwen tasje, met een papieren wikkel eromheen. 'Gemaakt door: Najim' staat erop. Aan de andere kant een woordenlijst, links de Nederlandse woorden als 'onderbroek', 'aankleden' en 'overhemd', rechts daarvan de woorden in het Perzisch.
Najim in gesprek met Yasin, een Afghaan die al veel langer hier werkt
Najim in gesprek met Yasin, een Afghaan die al veel langer hier werkt © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Als Najim door het magazijn van de kringloopwinkel loopt, groet iedereen hem vriendelijk. Martine in 't Veld: "Je ziet dat hij blij is als hij hier rondloopt, dat hij er even uit is. Hij komt jonge mensen tegen. Andere mensen dan in het vluchtelingenkamp." Ze is ervan overtuigd dat hij het gaat halen. "Ik denk dat Najim zich wel verder gaat ontwikkelen. Op een gegeven moment zal hij ook in de winkel klanten helpen en daar ervaring opdoen. Nog beter Nederlands leren en dan op een gegeven moment uitvliegen. Ja, die komt wel op zijn pootjes terecht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.