Eeuwige grafrust voor Utrechtse moslims, gemeente maakt plaats op begraafplaats Tolsteeg

© Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Op de gemeentelijke begraafplaats Tolsteeg wordt een deel ingericht voor moslims. Dat besluit de gemeenteraad vandaag. Een deel van de grond op de begraafplaats wordt verkocht aan een samenwerkingsverband van Utrechtse moskeeën. De discussie over een islamitische begraafplaats speelt al meer dan tien jaar, maar kreeg meer urgentie door de coronapandemie.
Een grote meerderheid van de raad steunt het voorstel van het college van B&W. Tot nu tot was er geen plek voor moslims in de stad. Deze gemeenschap hecht aan eeuwige grafrust voor hun overledenen. Tijdens de coronapandemie werd het probleem extra nijpend omdat repatriëring na overlijden extra lastig is. De Verenigde Utrechtse Moslims (VUMO) heeft een verzoek ingediend om een eigen bergraafplaats te kunnen inrichten. Dat voorstel wordt nu gehonoreerd.
In de raad zijn er wel zorgen over de financiering van het project. De wethouder zei toe om daar meer inzicht in te geven. DENK verbaasde zich tijdens het debat over het feit dat er een Bibob-procedure gestart is. Die onderzoekt de antecedenten van de initiatiefnemers, indien daar een crimineel verleden uit naar boven komt, dan kan de vergunning geweigerd worden. Ook zou DENK graag zien dat er nog meer ruimte komt voor moslims. Zo zou bij de Hamlaan in Vleuten een Islamitisch begraafplaats ingericht moeten worden.
Het definitieve besluit valt vanavond laat. Maar in de raad is een ruime meerderheid aanwezig die het plan steunt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.