Hoofddeksels met koninklijke allure op kasteel Groeneveld

BAARN - Je ziet ze op prinsjesdag, bij koninklijke bruiloften en nu in Baarn. De hoeden van ontwerpster Herma de Jong. Ze heeft haar atelier op een bijzondere plek, in een van de zalen van Kasteel Groeneveld. Ze is artist in residence, dat houdt in dat ze op het kasteel ook tentoonstellingen organiseert, samen met andere kunstenaars. Herma: "Ik ben zo vereerd dat ik hiervoor gevraagd ben. Het uitzicht is geweldig en ik word ook geïnspireerd door de seizoenen en door bijvoorbeeld de schaduwwerking in bladeren."
Hoeden voor prinsjesdag en koninklijke bruiloften komen uit Baarn
Herma groeide op in een creatief gezin. Haar vader was uitvinder, haar grootmoeder concertpianiste. Ze kreeg al op jonge leeftijd een passie voor hoeden. Ze struinde regelmatig over een rommelmarkt op zoek naar steeds weer een andere hoed en raakte geïnspireerd door hoeden in oude zwart-wit films. Op de mode-academie werd ze gegrepen door het hoedenmakersvak: "Het vak was vrijwel uitgestorven en dat vond ik juist heel erg leuk. Daarom ben ik met hoedenmaken begonnen. Het was heel veel experimenteren en je eigen mallen maken. Ik was een van de pioniers van de jaren 70."
Herma is een van de bekendste hoedenontwerpers van ons land
Herma is een van de bekendste hoedenontwerpers van ons land © Jan Pieter ten Berg
Inmiddels is Herma uitgegroeid tot een van de bekendste hoedenontwerpers van ons land en ontwerpt ze ook kleding. Voor voormalig minister Edith Schippers ontwierp ze een hoed voor prinsjesdag, met een bijpassend pakje. "Het stond de volgende ochtend op de voorpagina van het NRC. Edith is er ook over geïntervied en modejournalist Cecile Narinx zei: 'als je door je wimpers kijkt zie je vintage Dior.' Voor mij is er geen groter compliment dan dat."
Deze hoed droeg Edith Schippers op prinsjesdag
Deze hoed droeg Edith Schippers op prinsjesdag © RTV Utrecht
De tentoonstelling 'de 4 seizoenen' op kasteel Groeneveld met hoeden van Herma de Jong is te zien tm 17 april 2022.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.