OM eist zes jaar celstraf tegen jihadbruid Angela B.

© Facebook
SOEST - Tegen jihadbruid Angela B. uit Soest is vrijdag zes jaar celstraf geëist. Volgens het Openbaar Ministerie nam de 26-jarige vrouw in Syrië zes jaar deel aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).
"Ze heeft bijgedragen aan de dood van veel slachtoffers die op beestachtige wijze zijn vermoord. Tot de allerlaatste snik is ze in het kalifaat gebleven", zei de officier van justitie in de rechtbank van Rotterdam bij haar strafeis.
B. zou via social media jonge vrouwen in Nederland hebben geronseld om naar het kalifaat te komen, was getrouwd met drie kopstukken van IS en bood wapens aan in een chatgroep. "Ze was een echte IS-vrouw, precies zoals de moordende en nietsontziende organisatie ze nodig had", stelde de officier van justitie. "Ze is vol overtuiging afgereisd om de gewapende strijd in Syrië te steunen."

OM: uitreis welbewuste keuze

Tegen de rechters zei B. dat ze "onbewust had deelgenomen aan IS". Ze dacht dat P. "een held was die alle moslims hielp". "Toen ik in Syrië kwam, zag ik dat wat zij deden niets met de islam te maken had." B. zou "meermaals hebben geprobeerd te vluchten", maar dat mislukte. Berichten en een testament waarin ze het gedachtengoed steunde, was volgens B. omdat ze "gewoon moest doen dat ze bij IS hoorde."
Het OM geloofde het beeld niet van het "naïeve meisje dat niet wist waar ze heen ging". Volgens de officier van justitie wilde B. lid worden van IS. "Een welbewuste uitreis. Ze heeft meerdere strijders getrouwd, IS gepromoot en vrouwen geronseld om te trouwen met moedjahedien. In 2019 schreef ze nog dat ze vocht voor de vrijheid van haar geloof en niet van plan was ermee te stoppen. Uit niets blijkt dat ze afstand heeft genomen."

'Dom gansje'

B. zat vast in een detentiekamp voor IS-vrouwen, maar wist te ontsnappen. Met haar zoontje meldde ze zich bij het Nederlandse consulaat in Turkije en begin 2021 keerde ze terug naar Nederland. Sindsdien zit B. vast. In een eerdere zitting zei de 26-jarige terreurverdachte ze "een dom gansje was" toen ze vertrok naar Syrië. "Ik kon de gevolgen niet kon inzien."
De advocaat van B. zei dat zijn cliënt "niet besefte waar ze aan begon" en wees op haar problematische jeugd. Hij vroeg om haar volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. "Ze was ontvankelijk voor mooie praatjes en de belofte van een utopie." Onder toeziend oog van haar moeder en tienerzus zei B. dat ze geen radicale gedachten heeft. "Wat ik daar allemaal heb uitgespookt wil ik achter me laten. Ik wil moslim blijven, maar wel op mijn eigen manier. Niet heel streng."
Het OM is ervan overtuigd dat B. wel degelijk wist welke gruweldaden IS pleegde. De zes jaar celstraf is de hoogte strafeis tegen een jihadbruid tot nu toe in Nederland. De rechtbank doet op 18 februari uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.