Politiek Woerden praat dinsdag in geheim over Ferm Werk: ‘Wat gaat het college doen?’

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
WOERDEN - De berichtgeving rondom Ferm Werk in Woerden is aanleiding om aankomende dinsdag in het geheim te vergaderen over de kwestie. De afgelopen weken kwamen er signalen binnen bij RTV Utrecht over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Politieke partijen willen nu weten wat er precies is gebeurd en welke stappen het college gaat zetten om de boel weer recht te trekken.
Meerdere (ex)medewerkers benaderden RTV Utrecht met verhalen over een angstcultuur en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat zou in 2020 en daarvoor hebben plaatsgevonden. Er is destijds een onderzoek naar gedaan maar daar kwam niets uit; er zou geen sprake zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Volgens de mensen die RTV Utrecht hebben benaderd is dat wél het geval.

Wat is er gebeurd?

Politiek Woerden gaat dinsdag in beslotenheid praten over de verhalen van Ferm Werk, dat is een organisatie die werkzoekenden koppelt aan een werkgever. Het onderzoek wees destijds niets uit en nu horen de partijen andere signalen vanuit de pers. Ze willen weten wat er precies is gebeurd bij Ferm Werk.
Ferm Werk is een organisatie die actief is voor vier gemeenten. Dat zijn Woerden, Montfoort, Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk. Binnen die gemeenten koppelt Ferm Werk werkzoekenden aan bedrijven. Dat zijn veelal mensen die in de bijstand zitten maar ook mensen die door lichamelijke, psychische of verstandelijke beperkingen moeite hebben om een baan te vinden.
“We willen niet op voorhand zeggen dat dat het college iets fout heeft gedaan”, zegt fractievoorzitter Florian van Hout van de VVD. “We hebben twee prioriteiten: we willen weten hoe het college destijds met de meldingen om is gegaan en we willen weten hoe het onderzoek is uitgevoerd en of de raad daar juist over is geïnformeerd.” Daarna kan de raad een oordeel vellen over het eerdere onderzoek, hoopt Van Hout: “Is dat vergaand en volledig genoeg geweest?”.

Nieuw onderzoek?

Mogelijk leidt het antwoord op die vraag tot nieuw onderzoek, zegt Coby Franken van Progressief Woerden. “Als er signalen zijn die niet zijn onderzocht, dan moeten die alsnog onderzocht worden. We willen hierover geïnformeerd worden. We hebben het tenslotte over mensen.”
Verder wil de partij weten wat het college gaat doen om Ferm Werk weer op de rit te krijgen. Franken draagt het bedrijf namelijk een warm hart toe. “We willen van het college weten welke stappen er worden gezet om ervoor te zorgen dat iedereen er veilig kan werken.”
Ook het CDA wil dergelijke vragen beantwoord zien. “Het dagelijks bestuur van Ferm Werk is aan zet”, zegt fractievoorzitter Job van Meijeren. “Welke stappen gaat dat bestuur nemen zodat mensen hun verhaal altijd kwijt kunnen? Als je de signalen hoort, lijkt het erop dat er dingen niet goed gaan en daar moet naar geluisterd worden. We moeten recht doen aan iedereen die daar werkt.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.