Utrechtse lijsttrekkers tekenen 'vogelhuisakkoord'
LEIDSCHE RIJN - De gemeenteraadsverkiezingen komen steeds dichterbij en dat betekent dat niet alleen de campagne maar ook de lobby is begonnen. Vandaag stappen Utrechtse lijsttrekkers op de fiets samen met de Vogelbescherming om te praten over natuur in de stad. De laatste stop op de route: het tekenen van het 'vogelhuisakkoord'.
Utrechtse lijsttrekkers tekenen 'vogelhuisakkoord'
De lijsttrekkers volgen een route door Leidsche Rijn langs natuurvriendelijke plekken en plekken waar het beter kan. Bij een strook groen, de Kersentuin genaamd, staat bewoner Jeroen Hollander op ze te wachten. Samen met zijn buren heeft hij het 'tiny forest' tussen de huizen opgezet en samen zorgen ze voor het onderhoud. "Er is veel verschillend groen en er zijn veel inheemse planten. Het zijn vooral planten die insecten en dieren aantrekken", vertelt hij.
Jeroen wijst naar een insectenhotel aan een boom. "Vogels hebben ook insecten nodig, niet alle vogels eten zaden. Vogels die insecten eten moet je aanlokken door insectenhotels aan te brengen", zegt hij. En het aanlokken van vogels lijkt aardig te lukken. Vogels vliegen tussen de huizen door en je hoort een constant vrolijk gekwetter uit alle hoeken. "De mussen zijn altijd in vergadering", zegt Jeroen lachend.
Biodiversiteit
De lijsttrekkers komen in een sliert twee aan twee aan fietsen. De Kersentuin is wat betreft de Vogelbescherming een goed voorbeeld van natuur in de stad. "Op een aantal plekken in Utrecht gaat het heel goed. We hebben mooie parken en de singels en forten zijn prachtig. Maar er zijn ook nieuwe wijken, zoals Leidsche Rijn, waar je nog heel veel kan doen", zegt Ruud van Beusekom van de Vogelbescherming.

De Vogelbescherming heeft genoeg ideeën om de stad groener in te richten. "Zorg dat de beplanting inheems is, dat maakt heel erg uit. Als je veel insecten hebt, krijg je veel vogels en vlinders. Je kunt het groen ook ecologisch beheren, zorgen dat je laat maait of helemaal niet maait, je kunt ook zorgen dat je nestkasten hebt. Er zijn soms hele grote stukken met kale bomen waar ook struiken bij kunnen."
Volgens Ruud is het niet alleen belangrijk voor de natuur en biodiversiteit dat er meer aandacht voor komt. "Het is vooral belangrijk voor mensen zelf. Het is fijn om in een natuurrijke omgeving te wonen, het is ook goed voor kinderen om te spelen in natuur. Het blijkt zelfs dat immuunsystemen van mensen verbeteren als er natuur is. Het dempt agressie en het is goed voor de sociale cohesie. Het is voor alles goed, daar zijn we van overtuigd", zegt hij.
Vogelhuisakkoord
Ruud zijn boodschap lijkt aan te komen bij de lijsttrekkers. "Wat ik zag is dat burgers zelf proberen te vergroenen maar dat er meer nodig is dan alleen een aanzet vanuit de gemeente. Mensen hebben ook bij het onderhoud hulp nodig, of in ieder geval advies", zegt Roos van Tongerloo, de nummer tien van de PvdA in Utrecht. Ook lijsttrekker van D66 Maarten Koning is enthousiast na de fietstocht. "We willen dat er verschillende soorten bomen wordt gepland zodat er meer diversiteit komt", zegt hij. "Het is precies die combinatie tussen groen en welzijn die we willen", reageert lijsttrekker Julia Kleinrensink van GroenLinks op de Kersentuin.

Dat de Partij voor de Dieren achter de boodschap van de Vogelbescherming staat zal geen verrassing zijn. "Ik vind het leuk om te zien wat er allemaal in de stad gebeurt en met hoeveel enthousiasme dat gebeurt. Het is wel jammer om te horen dat ze het soms lastig vinden om bij de gemeente iets voor elkaar te krijgen dus dat zorgt voor extra motivatie om hier mee verder te gaan en de dienstverlening te verbeteren", zegt lijsttrekker Maarten van Heuven. Ook de ChristenUnie en SP slaan aan op dit punt. Iedereen lijkt het erover eens dat de gemeente kan verbeteren in het stimuleren en faciliteren van groen in de wijken.
Aan het einde van de fietstocht is het tijd om de woorden van de lijsttrekkers vast te leggen. Bij Café Castellum gaan ze met elkaar om tafel met een warme kop koffie. Om de beurt tekenen ze het 'vogelhuisakkoord' van de Vogelbescherming en beloven ze zich in te zetten voor natuur in de stad.