Omwonenden Paleis Soestdijk weigeren inspraak: 'Het heeft toch geen zin'

© Caspar Huurdeman
BAARN - Circa dertig omwonenden van Paleis Soestdijk hebben een verklaring ondertekend waarin zij verklaren niet te zullen gaan inspreken tijdens het debat over het bestemmingsplan van Landgoed Paleis Soestdijk. De bewoners voelen zich niet gehoord door de gemeenteraad. "We worden niet serieus genomen."
De eigenaar, een vastgoedontwikkelaar, wil op het landgoed woningen realiseren, een hotel bouwen en evenementen organiseren. Eerder ging een meerderheid van de gemeenteraad al akkoord met de plannen en deze maand wordt in de gemeenteraad van Baarn het bestemmingsplan vastgesteld, maar de groep omwonenden vindt dat er consequent niet naar hun kritiek wordt geluisterd.

Geen vertrouwen

"We hebben zienswijzen ingeleverd, maar de gemeenteraad luistert nergens naar", vertelt mede-initiatiefnemer Marianne Beekmans. "Als een advocatenkantoor dat is ingeschakeld door de gemeente allerlei kritiekpunten heeft, is de een de krant aan het lezen en de andere zit nog net niet te geeuwen. We hebben er gewoon geen vertrouwen in dat de gemeente naar ons luistert, dus daarom hebben wij als omwonenden een soort statement gemaakt."
Volgens een andere omwonende, Jan Asselbergs, is het gewoon een keer klaar. "We zijn al vijf keer eerder wezen inspreken en hebben meerdere zienswijzen ingediend, maar je krijgt het gevoel dat je dat net zo goed niet had kunnen doen. Tot nu toe heeft het geen enkel resultaat gehad."

Raad van State

De weigering om nog een keer in te spreken is wel weer een signaal naar de Raad van State, zegt Asselbergs. Want als de hele besluitvorming klaar is, is dat nu de volgende stap. "Dat is onontkoombaar. Het plan is nog steeds hetzelfde onduldbare plan van het begin."
Een meerderheid van de gemeenteraad in Baarn heeft in september ingestemd met de plannen voor Paleis Soestdijk. Sindsdien is gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het landgoed. Daarin moet van de raad nog wel veel aandacht worden besteed aan de verkeerssituatie. In het dorp, en ook in de gemeenteraad leven veel zorgen over de doorstroming en veiligheid, omdat het paleis straks vele duizenden bezoekers per jaar verwacht. Aankomende woensdag wordt het bestemmingsplan in de gemeenteraad van Baarn besproken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.