Skilessen populair na twee coronawinters: 'Het is wel weer even wennen'

Alle banen zijn bezet bij SnowSportCenter in Utrecht
Alle banen zijn bezet bij SnowSportCenter in Utrecht © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de skihal van SnowSportCenter in Utrecht staan de banen vol met leerlingen. Het is een grauwe natte dag en de stromende regen klinkt op het dak van de hal. Maar de leerlingen die hier op de baan staan, zijn in gedachten al in Zwitserland of Oostenrijk. Na twee coronawinters, kan er eindelijk weer geskied worden. "Elk jaar gaan we op skivakantie, maar vorig jaar niet door corona", zegt de 14-jarige Noor. "Ik heb er weer heel veel zin in."
Geconcentreerd bewegen de leerlingen van links naar rechts op de band die de piste moet voorstellen. De allerkleinsten worden extra geholpen om ze overeind te houden en de leerlingen met ervaring doen oefeningen met een bal. In het winterseizoen krijgen duizenden wintersporters les bij SnowSportCenter. "Op een drukke dag begeleiden we soms vierhonderd mensen op een dag, doe dat maal zeven dagen en dan zijn het er heel veel", zegt directeur Daniël Schinkel.
"Alle lessen zijn goed gevuld. We hebben hier en daar nog wel een plek maar dat is dan om 22.00 uur 's avonds doordeweeks", zegt Schinkel. Met 55 instructeurs verzorgt hij alle lessen maar het is zo ontzettend druk dat hij er nog wel tien zou kunnen aannemen.
Zelf geeft Schinkel ook les. Hij ziet dat het enthousiasme er dit jaar extra in zit omdat veel mensen de afgelopen twee jaar niet op wintersport zijn geweest. "Ze willen graag oefenen want ze zijn soms bang dat ze het niet meer kunnen", zegt hij. "We hebben ook mensen die een blessure hebben gehad of gewoon even willen kijken hoe het na twee jaar gaat."

Opfriscursus

Noor staat al sinds haar derde op de latten. Ze heeft dus al wat ervaring maar toch is ze blij met de lessen zo vlak voor de vakantie. "Het gaat eigenlijk heel goed maar het is wel even wennen om weer op ski's te staan", zegt ze. De 9-jarige Line zit in een skipak met een helm op en de latten naast zich op een bankje. Ze wacht op haar les. Line ging ook al als peuter met haar familie op wintersport. "Ik vind de lessen leuk want dan kan ik op wintersport gewoon écht skiën", zegt ze.
"Als je het goed geleerd hebt, verleer je het niet", zegt Schinkel. "Maar het is altijd goed om te trainen. Als je tennist dan sta je ook een keer per week op de baan om te trainen en speel je een wedstrijdje. Hetzelfde geldt voor skiën en snowboarden. Je doet het maar één week per jaar en daarna helemaal niet meer. Dus het is goed om je voor te bereiden, om de techniek op te halen en te verbeteren."
De opfrislessen zijn dit jaar populair maar tussen de ervaren wintersporters staan ook beginners die baat hebben bij een eerste les. Twee vrouwen zitten op een bankje voor de banen. Ze gaan dit jaar voor het eerst op wintersport met hun gezinnen. "Ik vind het heel leuk, maar ook doodeng. Maar ik heb gehoord dat als je het op de baan kan, het in de sneeuw juist makkelijker is. Dus daar hoop ik op", zegt één van de vrouwen. "En anders hebben we de après-ski nog", zegt haar vriendin lachend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.