Utrechtse Heuvelrug wil toch vergunning voor fietscrossbaan Leersum

© RTV Utrecht / Rosan Onderwater
LEERSUM - De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat inzetten op het behoud van de fietscrossbaan in Leersum. Ze wil dat de baan op de huidige locatie kan blijven en dat de benodigde vergunning gerealiseerd wordt. Burgemeester Frits Naafs heeft aangegeven met dat doel in gesprek te gaan met de provincie en de initiatiefnemers van de petitie.
De fietscrossbaan werd vorig jaar mei aangelegd door omwonenden. Daar was alleen geen toestemming voor en de baan ligt in beschermd natuurgebied. De gemeente besloot daarom dat de crossbaan weg moest, tot verdriet van omwonenden. Zij kwamen in actie om de gemeente op andere gedachten te brengen, met succes.
Goed nieuws voor de initiatiefnemers van de petitie, maar het blijft nog even spannend. Uiteindelijk zal de provincie Utrecht hierover moeten beslissen. “We zijn ontzettend blij dat de gemeente nu achter ons staat. Het is fijn om te merken dat de petitie daarbij geholpen heeft. We hopen dat de provincie ook inziet dat het belangrijk is dat de crossbaan blijft”, zegt initiatiefnemer van de petitie Kees Notenboom.
Utrechtse Heuvelrug wil toch vergunning voor fietscrossbaan Leersum
Moeder Marlinde hoopt dat de crossbaan mag blijven. Haar twee zoons zijn niet bij de fietscrossbaan weg te slaan. “Het baantje is echt super. De kinderen zijn sinds ze hier fietsen echt gegroeid in hun zelfvertrouwen. Het geeft ze echt een kick om hier te fietsen en steeds nieuwe dingen te leren."
De crossbaan is een goede manier om de kinderen klaar te stomen voor de vele mountainbikeroutes in de omgeving. “Ze zijn nog te jong om zelfstandig op het mountainbikeparcours te fietsen. Daar moet je ook een rustig moment voor zoeken, want het is erg druk in het bos. Hier leren ze het zelfstandig, waardoor ze voorbereid worden op de langere routes in het bos. Dat is echt mooi om te zien”, zegt Marlinde.
De crossbaan is heel populair in de buurt
De crossbaan is heel populair in de buurt © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
Op 20 januari ontving Burgemeester Frits Naafs duizend handtekeningen van de petitie ‘De fietscrossbaan in Leersum moet open blijven’. In de petitie wordt aan de gemeente gevraagd om alle claims en boetes in te trekken. “Zodat onze jeugd verder kan genieten en ouders, inwoners van Leersum trots kunnen zijn op ons dorp en onze sportieve jeugd.”
Eerder werd er door de gemeente nog een dwangsom opgelegd om de crossbaan zo snel mogelijk weg te halen. Door de vele commotie die is ontstaan in het dorp is de opgelegde dwangsom stopgezet. Initiatiefnemer en raadslid, Kees Notenboom vindt dit een rare gang van zaken. “Hoe kan het dat de gemeente eerst een enorme boete oplegt en na duizend handtekeningen ineens wel aan de provincie wil vragen om een vergunning te verlenen. Zo moet je niet met burgers omgaan.”
Daarnaast wordt in de petitie ook gevraagd om excuses van de gemeente. “We verzoeken de gemeente de vrijwilligers die de fietscrossbaan gemaakt hebben te bedanken en excuses aan te bieden voor de onrust in het dorp over de sluiting.”
Nu is het dus alleen nog wachten op goedkeuring van de provincie Utrecht. Vandaag worden verschillende vragen van de VVD en SGP beantwoord tijdens de vergadering van de Gedeputeerde Staten. Ze vragen waarom het een probleem is dat de fietscrossbaan in stiltegebied ligt, terwijl het naastgelegen voetbalveld ook in dat gebied valt en ze willen een eventuele herziening van de stiltekaart. zodat de grens niet meer een vreemde uitstulping naar de voetbalvereniging de fietscrossbaan heeft.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio 90.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.