Superfan Olympische Spelen Humphry aan de buis gekluisterd: 'Het is het summum van sport'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Fans van de Olympische Spelen kunnen deze weken hun hart weer ophalen. Van schaatsen tot shorttrack en bobsleeën: ook Humphry van Asdonck uit Maarssen volgt het allemaal. Hij is misschien wel de fan der fans. Waar hij in Rio nog kaartjes had voor vijftig onderdelen, kijkt hij nu - tijdens het thuiswerken - vanuit huis.
De wekker heeft hij nog niet hoeven zetten, maar als Nederlanders straks strijden om een medaille, dan gaat-ie dat zeker doen. Humphry van Asdonck is mégafan van de Olympische Spelen. "Ik ben sowieso een grote sportfan en dit is echt het summum, het mooiste, en dan ook nog eens maar één keer in de vier jaar. De Spelen zijn het hoogte van het hoogste."
Wie sport kijkt met Van Asdonck komt er al gauw achter dat hij van zo'n beetje alle sporten wel iets weet. Veel kijken is zijn geheim, zegt hij. En dat doet hij vandaag tijdens een bezoek van RTV Utrecht, naar de 1500 meter schaatsen van de vrouwen.

Sportfan

Of-ie zenuwachtig is? "Een beetje", zegt hij nuchter. Een medaille voor de Nederlanders vindt hij geweldig, maar het gaat hem echt om de sport. Humphry van Asdonck houdt op Twitter lijstjes bij over Nederlandse deelnemers.
Van Asdonck speelde vroeger zelf op hoog niveau handbal en komt uit een sportieve familie. De eerste keer dat hij echt bij de Spelen aanwezig was, was in Londen met zijn vader en broers. "Dat was een hele ervaring", vertelt hij. "Je wordt helemaal ondergedompeld in de topsport. Het was een unieke beleving."

Kaartje voor 250 euro

Zijn hoogtepunt? De befaamde rekstokoefening van Epke Zonderland, waarover de woorden 'hij staat en ik sta' in iedereens geheugen staat gegrift. Van Asdonck: "Ik had met veel moeite een kaartje kunnen kopen voor 250 euro. Ik zat vol spanning te kijken en toen kwam die gouden oefening. Het blijft een hoogtepunt in de Nederlandse sportgeschiedenis."
Vandaag haalde Ireen Wüst uiteindelijk een gouden plak bij de 1500 meter. "Heel netjes", reageert hij als ze met een olympisch record over de finish komt. En even later - als concurrenten achter die tijd blijven: "Ja, ze wint 'm! Ze heeft goud! Dit is fantastisch. Wat een gave race, zeg. Je gunt het haar ook zo. Ongelooflijk!"
Superfan Olympische Spelen Humphry aan de buis gekluisterd

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.