Nieuwkomer EenUtrecht: 'De Utrechter voelt zich niet meer gezien in de stad'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Utrechters moeten weer zeggenschap krijgen over hun eigen woonomgeving. Met die boodschap wil de nieuwe Utrechtse partij Een Utrecht de verkiezingsstrijd in. Lijsttrekker Gert Dijkstra zei dat in het radioprogramma Stadhuisplein op Bingo FM. Ook de Piratenpartij was daar te gast. Die partij heeft een meer praktische boodschap voor de kiezers: een basisinkomen voor iedereen en gratis OV.
In het programma Stadhuisplein kregen drie partijen de mogelijkheid zich te presenteren aan de Utrechtse luisteraars. Aan het debat deden twee landelijke partijen mee; het Belang van Nederland (BVNL) en de Piratenpartij. De nieuwe partij Een Utrecht is puur lokaal. De partij is opgericht door sociaal ondernemer Gert Dijkstra. Het viel hem de afgelopen jaren steeds meer op dat Utrechters gefrustreerd raken door de in zijn ogen falende inspraak. "Het gaat niet goed, het is de afgelopen acht jaar behoorlijk achteruit gekacheld", zei Dijkstra in de uitzending. "Mensen voelen zich niet gezien. Utrechters voelen zich genegeerd."
Gert Dijkstra (EenUtrecht)
Gert Dijkstra (EenUtrecht) © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Dijkstra noemde als voorbeeld de bewoners van de Vogelenbuurt. De gemeente wil de Weerdsingel opknappen, het moet een fietsstraat worden. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) heeft zo haar eigen ideeën, en die matchen niet met de wensen van de bewoners. Die willen graag een rotonde behouden en drempels om de snelheid te verminderen. Ook gaat de discussie over asfalt of steentjes. Dijkstra: "Bewoners van de Vogelenbuurt willen een fietsbaan die voetgangersveilig is. Het lukt ze niet. En wij zeggen dan: Laat dat over aan de bewoners zelf." Volgens Dijkstra vervreemdt dit college van GroenLinks, D66 en ChristenUnie de burgers van de politiek.

Gratis openbaar vervoer

Saskia Söller van de Piratenpartij pleit er voor dat iedere inwoner van de stad een basisinkomen krijgt. Ook wil de partij meer democratie en gratis openbaar vervoer. Ze wil dat betalen door goed na te denken over de kosten en inkomsten van de gemeente. "Wij kunnen laten zien dat we dit op gemeentelijk niveau kunnen oplossen en dat we de kosten kunnen opbrengen." Volgens de Piratenpartij moet het OV betaald worden uit de bijdrage van het Rijk. De verantwoordelijkheid voor het lokale OV moet terug naar de gemeente, aldus Söller. Ze sluit niet uit dat het gratis maken van het OV betekent dat er lijnen geschrapt moeten worden om het project betaalbaar te houden.
Söller, zelf lerares op een basisschool, pleit er ook voor dat parkeervergunningen voor schoolpersoneel gratis wordt. Sterre Noordhuis van BVNL maakt zich boos over het anti-autobeleid van dit college. Ze stoort zich onder andere aan het cameratoezicht op het Domplein, waardoor je nu niet meer met de auto dwars door het centrum kan. Dat is al decennia verboden, maar de lijsttrekker van BVNL gaf aan dat het cameratoezicht het nu echt onmogelijk maakt om door het centrum te rijden. "Je bent nu ineens twintig minuten langer onderweg." Ook stoort ze zich aan het uitdijende voetgangersgebied: "Wij zouden willen dat het voetgangersgebied minder streng wordt." Ook het gebrek aan parkeerplaatsen voor auto's is de partij een doorn in het oog. Een echt alternatief heeft Noordhuis nog niet.
Luister hier de hele uitzending terug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.