Belg die werd gearresteerd in Meerkerk voor overlijden Dean (4) wil in Nederland berecht worden

© RTV Utrecht
MEERKERK - Dave De K. staat vanmiddag voor de rechtbank in Amsterdam. De Internationale Rechtshulpkamer (IRK) beslist over de overlevering van De K. aan België. De 34-jarige Belg wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering en het overlijden van het 4-jarige jongetje Dean.
Het overdragen van een verdachte of gevangene naar een land binnen de Europese Unie wordt een overlevering genoemd. Gaat de verdachte of gevangene naar een land buiten de EU, dan noem je dat een uitlevering.
De Belg werd op 17 januari aangehouden in Meerkerk. Later op de dag werd het lichaam van Dean gevonden op Neeltje Jans, in Zeeland. Dave De K. had het jongetje meegenomen uit Sint-Niklaas in België. Volgens media uit België was de man een oppas van het kind.
België heeft het verzoek tot overlevering ingediend, het Openbaar Ministerie in Nederland is het met de overlevering aan België eens. De advocaat van De K., Michael Yap, vindt echter dat het zwaartepunt van de zaak in Nederland ligt en hij daarom hier berecht moet worden. Yap: "Na zijn aanhouding is een hele reconstructie die de Nederlandse recherche heeft gemaakt. Er is sporenonderzoek verricht en sectieonderzoek op het overleden kindje. Nederland is verantwoordelijk voor deze zaak. Zo ziet mijn cliènt dat."
Ook vindt de de advocaat de omstandigheden van de gevangenis in het Belgische Dendermonde ondermaats, met name de gezondheidszorg voor gedetineerden. De K. heeft hulp van een psychiater en een psycholoog verzocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.