Dierenbescherming: regels nodig voor vervoer zieke wilde vogels

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Duidelijke regels over het vervoer van dode en zieke wilde vogels moeten voorkomen dat de vogelgriep overspringt op mensen, zoogdieren en andere vogels. De Dierenbescherming wil dat de regering optreedt en vervoersregels opstelt. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over een aantal natuurkwesties.
De vogelgriep maakt veel slachtoffers, ook in de provincie Utrecht. De dierenambulance heeft een dagtaak aan het ruimen van vogels. "We weten dat het erbij hoort als dierenambulancemedewerker", vertelde vrijwilliger Gerrit de Boon eind januari. "Het blijft moeilijk om te zien dat je zulke mooie beesten met zulke groten getale uit de natuur moet halen."
Volgens de Dierenbescherming gaan de verschillende dierenambulances in het land anders om met het opruimen van overleden dieren. "Ook is het de vraag of het opruimen van door vogelgriep gevelde dieren een taak voor vrijwilligers is", aldus de Dierenbescherming. Voor de pluimveehouderij zijn strenge regels bij een mogelijk geval van de vogelgriep, in het wild zijn die regels er niet.
De Dierenambulance komt door de aantallen dode vogels amper toe aan hun eigenlijke werk: het helpen van gewonde dieren zoals egels of katten. "Na elke mogelijk met vogelgriep besmette vogel moet de bus grondig worden gereinigd. Dat kost veel tijd", aldus de woordvoerder. "Ook is het altijd nog zoeken of er wel een dierenarts is die de vogel wil verzorgen of euthanaseren."
Door de capaciteitsproblemen blijven veel kadavers van dode vogels liggen, met als gevolg dat de vogelgriep zich mogelijk verspreid onder vogels of zoogdieren. "Wie is nu eindverantwoordelijk, wie zorgt voor voldoende personeel en aanvoer van middelen", vraagt de Dierenbescherming zich af.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.