Coronagolf bereikt hoogtepunt, steeds minder nieuwe besmettingen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De coronagolf heeft voorlopig zijn hoogtepunt bereikt, het aantal nieuwe gevallen vlakt af. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Het instituut kampte de afgelopen weken met een grote achterstand. Veel positieve tests konden nog niet geregistreerd worden omdat de computersystemen de hoge aantallen niet konden verwerken. Die achterstand is nu weggewerkt.
De weekcijfers van het RIVM over het coronavirus zijn deze week later dan normaal. Dat komt door een nieuwe manier van registreren. Die moet ervoor zorgen dat de grote achterstand snel wordt weggewerkt.

In de afgelopen drie weken zijn ongeveer 191.000 positieve
testuitslagen nog niet doorgegeven aan het RIVM. De resultaten gingen vanuit de laboratoria naar de GGD'en, en daarna via de bron-
en contactonderzoekers naar het RIVM. Die doorstroom stokte. Daarom gaan de uitslagen voortaan "rechtstreeks vanuit de teststraten naar het RIVM".

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn bijna 395.000 positieve tests geregistreerd, waaronder 317.184 achterstallige positieve tests van na 18 januari. Daardoor heeft het RIVM beter zicht gekregen op de coronagolf. Sinds de laatste week van januari is het aantal positieve tests vrij stabiel. Het schommelt tussen de 75.000 en de 100.000.
In de regio Utrecht daalde het aantal besmettingen tot 53079. Een week geleden lag dat aantal nog op 55.371. Relatief veel besmettingen waren er in Amersfoort, Utrecht en Bunschoten. En in mindere mate in Baarn en Eemnes.

Weer meer patiënten in ziekenhuizen

Het aantal patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag opnieuw gestegen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in Zeist. Er liggen nu in totaal 1580 coronapatiënten, 87 meer dan maandag. Dat is het hoogste aantal in ruim een maand.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1354 patiënten met corona, 75 meer dan een dag eerder. Op de intensive cares nam dit aantal toe met 12 tot 226.
Het LCPS voorspelde eerder al dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer zou toenemen, als gevolg van de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant. Daarbij geven ziekenhuizen aan dat veel opgenomen patiënten die positief zijn getest op het coronavirus, in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak worden opgenomen. Na het doen van een coronatest blijkt dat ze toevallig positief zijn.

Minder mensen halen boosterprik

Dat mensen die nog geen boosterprik tegen het coronavirus hebben gekregen misschien hun vaccinatiebewijs kwijtraken, leidt nog niet tot een run op de vaccinatielocaties. Iets meer dan 192.000 mensen haalden vorige week een boosterprik. Dat is het laagste aantal sinds november, toen de boostercampagne nog op gang moest komen.
In totaal hebben nu 8,6 miljoen mensen een boosterprik gekregen. De vaccinatiegraad voor die inenting is daarmee gestegen tot net iets boven de 60 procent van alle volwassenen. Bijna 85 procent van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder is volledig gevaccineerd na de eerste ronde.
In de provincie Utrecht is de vaccinatiegraad het hoogste in 't Goy (Houten), 91 procent van de inwoners is volledig ingeënt. Het buitengebied van Baarn volgt op de voet, daar ligt het percentage ingeënte inwoners op 90 procent. Het RIVM heeft vandaag voor het eerst de vaccinatiegraad per wijk gepubliceerd, waardoor je dus ook lokaal een goed beeld krijgt en gemeenten kunt vergelijken. Die gegevens worden voortaan ook wekelijks gedeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.