Marcello wil in de gemeenteraad van Utrecht: bomvol ideeën maar zonder plan

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Op 16 maart kunnen Utrechtse kiezers stemmen op Marcello van de Wal. De 67-jarige man is een markante verschijning in de stad. Vaak in korte broek, op een te kleine fiets, met boodschappentassen aan het stuur rijdt hij door de stad. Voor de tweede keer op rij doet hij mee aan de raadsverkiezingen. Een gelopen race is het niet: Marcello heeft geen verkiezingsprogramma, geen partij en geen geld.
Vier jaar geleden werd het een drama, na twee maanden campagne voeren stemden slechts 108 mensen op hem, zwaar onvoldoende voor een raadszetel, daarvoor heb je ongeveer 3500 stemmen nodig. Dit keer probeert hij het opnieuw, en dat is een lastig proces voor een eenling. Om op de kieslijst te komen moet je je inschrijven bij de gemeente. Die inschrijving moet ondersteund worden door dertig inwoners van de stad, die op het stadskantoor hun handtekening willen zetten. Daarmee geven ze aan dat ze vertrouwen hebben in deze kandidaat.
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Marcello heeft geen achterban en niet genoeg kennissen en vrienden die voor hem willen tekenen. En dus stond hij dagen achter elkaar voor het stadskantoor en sprak willekeurige voorbijgangers aan. Uiteindelijk leverde het hem ruim voldoende handtekeningen op. Eén van de ondersteuners is niet de eerste de beste. Broos Schnetz, was de grote man achter het succes van Leefbaar Utrecht en medeoprichter van Leefbaar Nederland, toen die nog furore maakte met Pim Fortuyn. Schnetz benadrukt dat hij verder niets met Marcello heeft, maar zette toch zijn handtekening onder een steunverklaring: “Zeker. Ik vind dat eenieder die zijn of haar vinger opsteekt omdat die zich geroepen voelt daar de kans voor moet krijgen.”

Wethouder van Cultuur

Marcello gaat zonder partij en verkiezingsprogramma de strijd aan. “Ik wil meebesturen. Ik weet nog niet wat ik wil, daar moet ik me op oriënteren als ik gekozen ben.” Toch zit de straatmuzikant bomvol ideeën. Zo vindt hij dat het openbaar vervoer in de stad terug moet in gemeentelijke handen, het oude GVU moet terugkomen. Dan heeft hij veel aandacht voor de eenzame oudere. Zo moet er een mensa komen, waar ouderen voor weinig geld een goede maaltijd kunnen krijgen. En ronduit origineel is zijn idee om eenzame ouderen gratis een vaste telefoon te geven, zodat ze contact kunnen houden met de buitenwereld.
Het wordt tijd voor een frisse bezem door de raad, door iemand met een kritisch geluid, iemand die zegt waar het op staat.
Marcello van de Wal - kandidaat gemeenteraadslid
De politicus in de dop hoopt op de eerste plaats dat hij gekozen wordt, maar de bestuurlijke verantwoordelijkheid gaat hij ook niet uit de weg. “Ik wil eigenlijk wethouder van Cultuur worden. Dan kan ik zelf bepalen of ik in de Stadsschouwburg mag zingen.” Ook over TivoliVredenburg heeft hij een uitgesproken mening. “De directeur moet telkens bij de gemeente aankloppen voor financiële tekorten. Ze houden hiphopfeestjes op kosten van de gemeente. Gewone mensen zoals ik mogen er niet optreden, daar zien ze het nut niet van”, stelt Marcello. “Tivoli op de Oudergracht wordt weer een concertzaal als ik aan de macht kom. En Vredenburg moet er alleen voor klassiek zijn.”

Marcello in de raad

Waar zittende en aanstormende partijen een gelikte campagne voeren met poster, flyers, folders, rozen en pepermunt, doet Marcello het met één geplastificeerd A4tje. “Ik ben geen partij maar een eenling. Ik moet bekendheid krijgen. Ik heb een papier gemaakt en dan vraag ik aan mensen om een foto te maken van mijn tekst. En dan vraag ik ze of ze die foto doorsturen. Het moet een soort van kettingbrief worden.” De leuze op het velletje papier heeft hij zelf bedacht: ‘Een goede daad, Marcello in de raad’.
Geen gelikte flyer
Geen gelikte flyer © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De campagnevoerder wil zich vooral richten op studenten, omdat die makkelijk te herkennen zijn. Daarnaast houden ouderen toch meestal vast aan partijen waar ze al jaren op stemmen, meent hij. “Ik wil langs de studentenhuizen gaan. Oude mensen hebben zorgen, maar jonge mensen ook.” En voor studenten heeft hij ook wel iets in de aanbieding. Hij wil het leenstelsel afschaffen en studenten met een schuld compenseren. “Haal er gewoon een streep door. Het oude systeem moet terugkomen, dat je naar draagkracht terugbetaalt.”

Gymnasium

De markante Utrechter is hoogopgeleid. Trots vertelt hij dat hij avond-vwo gedaan heeft, en een paar jaar geleden heeft hij ook nog het certificaat Latijn gehaald. “Dus nu heb ik gymnasium.” Hij is al heel lang actief in de politiek. Vroeger zat hij bij de PvdA, eerst in Culemborg en later in Utrecht. Hij ging naar partijcongressen, zat op de tribune in de Tweede Kamer en bij de raad in Utrecht en Culemborg. Maar op het moment dat hij geen vragen meer mocht stellen tijdens de rondvraag draaide hij de PvdA teleurgesteld zijn rug toe. Nu gaat hij voor eigen kansen, en hoopt op 16 maart op die ene zetel in de Utrechtse gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.