Beuken op de Broekhuizerlaan in Leersum toch niet gekapt

© RTV Utrecht
LEERSUM - De beuken op de Broekhuizerlaan in Leersum kunnen toch blijven staan. De eigenaren van het landgoed hadden twee jaar geleden een vergunning aangevraagd om de monumentale bomenrij te kappen en opnieuw aan te planten. Nu is er een stichting opgericht die het beheer over gaat nemen.
De bomen hebben volgens de eigenaren van Parc Broekhuizen, waartoe de laan behoort, hun beste tijd gehad en dat zou kunnen leiden tot onveilige situaties. De eeuwenoude beukenbomen zouden na de kap vervangen moeten worden door nieuwe exemplaren. Dat plan stuitte op verzet, ook omdat lang niet iedereen overtuigd is van de penibele gezondheid van de bomen.

Ecologisch waardevol

Na overleg tussen de eigenaren, betrokken inwoners, klimaatorganisatie Urgenda én de gemeente Utrechtse Heuvelrug is nu een nieuwe oplossing bedacht. Er is een stichting in het leven geroepen die het beheer van de beuken over gaat nemen. "De bomen van de Broekhuizerlaan zijn prachtig en juist vanwege hun ouderdom ecologisch enorm waardevol. Ik ben heel blij dat het op deze manier gelukt is om ze te behouden", aldus oprichter en voorzitter Marjan Minnesma.
Minnesma denkt dat de veiligheid niet in het geding komt. "We beginnen met een grote onderhoudsbeurt, waarvan een deel al is uitgevoerd. Gevaarlijke delen van bomen zijn verwijderd. Jaarlijks wordt door een boomdeskundige een onderzoek uitgevoerd ter controle van de bomen. Een boomadviesbedrijf heeft van ons al opdracht gekregen om een beheerplan op te stellen. Waar nodig worden de oude beuken vervangen door jonge exemplaren, zodat gelijktijdig aan het herstel van de laan wordt gewerkt. Hiermee is ook de veiligheid van de laan voor een langere termijn geborgd."
De laan was volgens Minnesma sowieso nog best goed. "Het overgrote deel van de bomen was veilig. Dat hebben we ook gezien met die valwind in Leersum, waarbij massaal bomen omgingen. Toen bleven deze bomen staan."
Wethouder Broekhuis is blij met de nu gevonden oplossing en stelt dat "dat samenwerking en creatief denken vruchten afwerpt". Voorzitter Minnesma spreekt zelfs van een voorbeeld voor andere plekken in Nederland: "Je ziet overal in het land dat oude bomen gekapt worden. Door goed overleg kun je er wel samen uit komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.