Negen Mondriaans naar Amersfoort: 'Een uitzonderlijke aankoop'

Een van de negen gekochte kunstwerken, geschilderd in het jaar 1899.
Een van de negen gekochte kunstwerken, geschilderd in het jaar 1899. © Mondriaanhuis
AMERSFOORT - Het Mondriaanhuis in Amersfoort heeft negen vroege Mondriaans verworven. Die aankoop werd mogelijk door 'ruimhartige steun' van onder andere de Vereniging Rembrandt en de gemeente. De aanwinsten zijn vanaf 15 februari te zien in het Mondriaanhuis, het geboortehuis op de Kortegracht van de schilder en nu een museum.
Het museum spreekt van een uitzonderlijke aankoop. Dit jaar wordt het 150e geboortejaar van Piet Mondriaan (1872-1944) herdacht. Het Mondriaanhuis had de werken sinds 2010 in langdurige bruikleen van een erfgenaam van kunstverzamelaar Jan Esser (1877-1946). Nadat deze eigenaar overleed, dreigden ze voor het publiek verloren te gaan. Door contact met de erven is het gelukt de schilderijen en tekeningen definitief te behouden voor het Nederlands openbaar kunstbezit.
"Dat de aankoop van maar liefst negen werken is gelukt, is echt heel bijzonder. Wij zijn ontzettend blij dat ze, met alle steun die we hebben gekregen, voor eens en altijd in het Mondriaanhuis kunnen blijven. Zo kan iedereen van de unieke ontwikkeling van deze pionier van de abstracte kunst blijven genieten", zegt Paul Baltus, directeur van het Mondriaanhuis.
Op verzoek van de erfgenamen wordt niets gezegd over de aankoopsom.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.