Margreet bij Diergeneeskunde: over nieuwerwetse fratsen in een eeuwenoud beroep
UTRECHT - Waar er op de meeste afdelingen binnen de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht vooruitstrevende onderzoeken en behandelingen plaats vinden, is er midden op die faculteit één plek die 'vroeger' ademt: de smederij van de Universiteitskliniek voor Paarden. Hoefsmid Jan de Zwaan zwaait hier de scepter.
Eeuwenoud beroep nu klaar voor modernisering?
Paard met steunzolen
Het open vuur waar de hoefijzers in verhit worden is vervangen door een electrische oven, maar de techniek van het beslaan en ijzers zelf zijn nagenoeg gelijk gebleven. Toch is ook hier de afgelopen jaren veel veranderd. De Zwaan legt uit: "Bíjna ieder paard dat hoefbeslag nodig heeft, krijgt dezelfde hoefijzers. Da's een beetje alsof wij allemaal dezelfde schoenen met houten zolen dragen. Het voldoet wel, maar zit niet lekker. Zo zie je de laatste jaren steeds meer inleg- en steunzooltjes, ja echt, of hoefbeslag waarmee het paard de voet wat makkelijker afrolt."

3D geprint hoefbeslag
Er zijn dus al wel meer mogelijkheden, maar het blijven fabrieksproducten. Jan zou nog liever zien dat ieder paard op maat gemaakt hoefbeslag krijgt. Hij vertelt enthousiast: "We hebben een pilot gedaan, waar nu de onderzoeksresultaten van moeten worden bekeken. In die pilot maakten we 3D geprint hoefbeslag. Dan heeft ieder paard dus víer unieke 'hoefijzers. Of het de manier van beslaan is over 30 jaar? Dat moet onderzoek uitwijzen, maar ik ben heel enthousiast"
Tweehonderd jaar geleden begon op een zolderkamer aan de Utrechtse Biltstraat de studie Diergeneeskunde. Drie docenten en een handjevol mannelijke studenten trapten af. Inmiddels is de faculteit uitgegroeid tot één van de toonaangevende opleidingen in de wereld met hun focus op onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg. Margreet is de komende weken te gast bij deze nog altijd énige studie Diergeneeskunde in Nederland.