Verkiezingscampagne Oudewater begonnen: 'Het is echt losgebarsten nu'

OUDEWATER - 'Laat het plakken beginnen!', roept burgemeester Danny de Vries om de campagne te openen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Oudewater. De lijsttrekkers van de vijf partijen die in de kleine gemeente meedoen gaan meteen aan de slag. Gewapend met lijm, kwast en posters gaan zij een verkiezingsbord in Hekendorp te lijf.
Plakken in Oudewater.
Plakken in Oudewater. © Gemeente Oudewater
"Ja, het gaat heerlijk", zegt Gijs Hoogenboom (VVD) al plakkend. "De truc is: onder de poster en er overheen." Ook lijsstrekker van De Onafhankelijken, René van den Hoogen, heeft er zin in. Hij zegt: "De verkiezingen zijn echt losgebarsten. Om 07.00 uur waren wij met de hele partij al actief."
Binnen de kortste keren is het het eerste verkiezingsbord van de gemeente volgeplakt. Er volgen er nog een paar en daarna gaan alle politici naar het oude stadhuis in Oudewater. Daar krijgen kinderen uit groep 7 en 8 van basisschool St. Jozef les over de lokale democratie. "Jong geleerd is uit gedaan", legt de burgemeester uit. "Ik hoop dat al deze leerlingen naar hun ouders over verzorgden gaan en zeggen: ga stemmen, want dat is belangrijk."
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Er gebeurt veel bij de gemeente

Na een klein uur uitleg over wat de gemeenteraad precies doet, wat de rol van de burgemeester en de wethouders is, zien de potentiële stemmers inmiddels ook wel in dat het best belangrijk is, die gemeenteraadsverkiezingen. Jayson: "Ik snap nu hoe de gemeenteraad werkt, ik snapte er eerder niet zoveel van. "Ik dacht er veel minder gebeurde bij de gemeente, maar er gebeurt eigenlijk heel veel meer. Er zit veel meer werk in dan dat ik gedacht had", constateert de 11-jarige Gwen.
"Ik dacht dat er minder gebeurde bij de gemeente'
"Ik dacht dat er minder gebeurde bij de gemeente' © Gemeente Oudewater
Tussendoor mogen de scholieren over politieke onderwerpen en stelling stemmen, maar het échte stemmen moet nog jaren op zich laten wachten. Toch even de vraag: welke partij zou je nú kiezen. "Ik weet het nog niet, echt niet", zegt Gwen. Jayson is iets zekerder: "ChristenUnie. Maar dat weet ik nog niet zeker. Die man van de CU is lekker actief. En hij heeft goede ideeën."
Gelukkig voor Gwen en Jayson mogen ze er daar nog even over nadenken. Ze weten in ieder geval alvast hoe de gemeenteraad werkt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.