Vader sleept zwembad Zeist voor de rechter, wil zonder coronatoegangsbewijs met zoontje naar zwemles

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
ZEIST - Een man uit Zeist wil dolgraag met zijn zoontje van vijf naar zwemles, maar mag het zwembad niet in omdat hij vanwege gewetensbezwaren weigert een coronatoegangsbewijs (ctb) te tonen. Volgens hem vraagt zwembad Dijnselburg in Zeist ouders ten onrechte om een ctb als zij hun kinderen binnen willen helpen met omkleden. De man daagde zwembadbeheerder SRO vandaag voor de rechter om af te dwingen dat hij het zwembad in mag zonder bewijs dat hij is gevaccineerd, recent corona heeft gehad, of negatief is getest.
Zijn zoontje krijgt overigens sinds de zomer al zwemles in Dijnselburg, maar wordt dan door zijn moeder of oudere zusje begeleid.
Volgens de man uit Zeist is het zwembad een onderwijslocatie en mag beheerder SRO daarom aan de ouders geen ctb vragen om toegang te krijgen. De vader voelt zich daarbij gesteund door een uitspraak van de rechter. Die bepaalde eind vorig jaar dat de eigenaar van een lesbad in Hilversum niet om een ctb hoeft te vragen, omdat dit bad een onderwijsinstelling kan worden gezien.
Medewerkers worden overstelpt met vragen, maar krijgen ook te maken met bedreigingen en geweld.
Directrice SRO

Regels van de overheid

Maar volgens de SRO is zwembad Dijnselburg een sport- en recreatiefaciliteit en gelden daarvoor wel de ctb-regels. De minister zou na de Hilversumse zaak nadrukkelijk aan de Tweede Kamer hebben bevestigd dat zwemles niet onder de onderwijsvormen valt waarvoor een uitzondering wordt gemaakt. De beheerder snapt dan ook niet waarom zij voor de rechter wordt gedaagd. De regels zijn opgelegd door de overheid. De gemeente Zeist heeft de vader eerder laten weten dat voor hem geen uitzondering wordt gemaakt.
"Wij moeten verantwoording afleggen voor regels die wij niet bedacht hebben. Wij staan voor kwaliteit en veiligeid, maar wel binnen de regels", betoogde directeur Van Vilsteren. Volgens haar is het effect op de medewerkers enorm. "Zij worden overstelpt met vragen, maar krijgen ook te maken met bedreigingen en geweld. Het voelt alsof wij hier terecht staan en dat is een klap in gezicht van onze medewerkers."
De zwembadbeheerder vindt het ook merkwaardig dat de vader een rechtszaak is begonnen nadat zijn zoontje al acht weken zwemles kreeg. Pas toen kwam hij met zijn gewetensbezwaren, maar wilde niet uitleggen waarop die gebaseerd waren. Hij is door het zwembad zes keer uitgenodigd voor een gesprek om te kijken of er een praktische oplossing gevonden kon worden. Dat gesprek er niet gekomen, omdat de betrokkenen het niet eens konden worden over de randvoorwaarden, zegt de advocaat van de vader.
Ik wil goed doen voor mijn medemens, maar het ctb polariseert en sluit mensen uit, daarom doe ik daar niet aan mee.
Vader

Principes niet op weegschaal

"Het is niet aan SRO om mijn bezwaren op een weegschaaltje te leggen en te beoordelen of die bezwaren wel principieel genoeg zijn", legde hij uit. Aan het slot van de zitting legde hij uit dat hij al vanaf het begin vindt dat de coronamaatregelen meer kwaad dan goed dan.
De vader en zijn twee advocaten bleven erbij dat het zwembad contractueel verplicht is om ouders zonder ctb toe te laten tot het zwembad. En als de rechter zwemles niet als onderwijs ziet, dan is het in ieder geval geen sport maar spel. Volgens een van de advocaten biedt de wet nog een uitzondering voor de vader. Als je iemand begeleid die jonger is dan 17 jaar en een gebrek heeft, zou je volgens de wet geen ctb hoeven te tonen. "De zoon is vijf en heeft ook een gebrek: hij kan niet zwemmen", merkte de raadsman opgetogen op.

Meer kwaad dan goed

Tot slot gaf de eiser toch nog een uitleg voor zijn gewetensbezwaren. "Ik wil goed doen voor mijn medemens. Maar het ctb polariseert en sluit mensen uit, daarom doe ik daar niet aan mee. Het doet meer kwaad dan goed." Hij zei dat hij ondanks opofferingen heeft volgehouden. Hij komt niet in de horeca en hobbyactiviteiten liggen stil. "Mijn vrouw is zorgmedewerker en daarom wel gevaccineerd. Maar zij staat volledig achter mij."
Het kabinet maakt komende week verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen bekend. Dat zou ook gevolgen kunnen hebben voor het ctb. De SRO had de vader daarom gevraagd het kort geding uit te stellen, maar die ging daar niet op in. De rechter probeert zo snel mogelijk uitspraak te doen. Dat wordt waarschijnlijk volgende week vrijdag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.