'RIVM rekende op tienduizenden coronadoden en hield dat stil'

© ANP
BILTHOVEN - Het RIVM hield al in een vroeg stadium rekening met een rampscenario rond corona, maar deelde die zorgen niet met het publiek. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS, die duizenden interne mails van het instituut doorploegde.
Al weken voor de eerste besmetting in Nederland, bespraken leden van het managementteam in Bilthoven de mogelijkheid dat het virus tienduizenden levens zou kunnen eisen. ''Worst case scenario: 6x zo erg als de seizoensinfluenza qua aantal doden", staat in een op 13 februari 2020 gedateerde mail.
Naar de buitenwacht sloeg het RIVM in die periode een heel andere toon aan. Het virus greep in China op dat moment om zich heen, maar viroloog Jaap van Dissel zei een week later tijdens een briefing in de Tweede Kamer dat de situatie daar te vergelijken was met een griepgolf in Nederland.

Geen reden tot zorg

Het RIVM deelde zijn zorgen wel met toenmalig minister Bruins van Volksgezondheid. Gelijktijdig stond op de site van het instituut een uitlegfilmpje over corona. Directielid Aura Timen zegt daarin dat er op dit moment geen reden is om je zorgen te maken om het coronavirus. Ze legt uit dat iemand die koorts en keelklachten heeft, waarschijnlijk iets anders heeft dan het coronavirus en zegt: "Ik denk niet dat we het probleem onderschatten in Nederland".
Het RIVM zegt in reactie op het onderzoek van de NOS dat er een verschil is tussen scenario's en voorspellingen. ''Scenariodenken is een manier om het nadenken over allerlei mogelijke situaties te stimuleren. Voorspellingen zijn daarentegen wat je op basis van (wetenschappelijke) analyses verwacht of het meest waarschijnlijk acht.''
De verschillende scenario's en analyses hebben geresulteerd in de OMT-adviezen aan het ministerie van Volksgezondheid, zegt het RIVM. Het ministerie komt komende week met een reactie op het onderzoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.