Krijgt Oudewater dan eindelijk een nieuw zwembad? 'Het gaat er gewoon komen'

© RTV utrecht / Peter Knieriem
OUDEWATER - Er wordt al zo'n veertig jaar over gesproken, maar na decennia van debat lijkt Oudewater nu eindelijk een beslissing te nemen over een nieuw te bouwen zwembad. Vanavond wordt er in de gemeenteraad een knoop doorgehakt over een plan voor een nieuw te bouwen binnen- en buitenbad aan de rand van het stadje, op de Noort Syde.
"De vraag is: willen we blijven zwemmen in Oudewater? En dan is dit, na jarenlange discussie gewoon het beste plan", zegt Gijs Hoogenboom, fractieleider van de VVD en vurig pleitbezorger van een nieuw te bouwen zwembad. Maar niet iedereen is zo overtuigd. "Wij zien nogal wat risico's in dit plan", werpt Leendert Oosterom, fractievoorzitter van het CDA, tegen.
Wel of geen nieuw zwembad in Oudewater? Gemeenteraad hakt na 40 jaar eindelijk de knoop door

2,5 miljoen euro

Het plan dat ter tafel ligt werd gemaakt door Stichting Beheer Zwembad Oudewater (SBZO). Het komt er op neer dat er straks een nieuw zwembad wordt gebouwd waar je 12 maanden per jaar terecht kunt, omdat er dus ook een overdekt gedeelte is. De gemeente betaalt 2,5 miljoen euro mee aan de bouw van het bad, maar dat geld denkt Oudewater terug te verdienen met de verkoop van de grond waar nu het oude zwembad is. Op de plek van het bad komen huizen.
Naast de kosten voor de nieuwbouw, moet de gemeente ook daarna nog jaarlijks ruim 200.000 euro in het zwembad steken om de boel draaiende te houden. Het CDA denkt dat Oudewater zich dat niet kan veroorloven. Oosterom: "We zijn maar een kleine gemeente, hebben niet heel veel geld. Sterker nog, we moeten die 2,5 miljoen euro gaan lenen. Dat is best pittig om dat op te brengen. We moeten ook meer dan 10 procent van de ozb (onroerendezaakbelasting) bij gaan dragen aan dit overdekte zwembad."
Maar, denkt de VVD, wanneer Oudewater géén zwembad heeft dan kost het de samenleving juist heel veel geld. "Dan moet je denken aan ritjes naar omliggende gebieden, waar wél een overdekt zwembad is. Het is ook goed voor de gezondheid, want het verlaagt de drempel om te gaan bewegen, met name voor ouderen. Ze blijven gezond en vitaal en dat vinden wij het meer dan waard."

Kunst- en vliegwerk

Ook het CDA is het er mee eens dat Oudewater een nieuw zwembad verdient. "Het huidige bad is verouderd, staat hier al heel lang. Het wordt met veel kunst- en vliegwerk én geld aan de praat gehouden." Toch ziet de partij meer in een nieuw en goedkoper openlucht zwembad.
Bovendien vraagt Oosterom zich af of het huidige plan voor een nieuwe zwembad niet veel duurder uit gaat pakken dan verwacht. "De huidige begroting is niet meer realistisch. De bouwkosten zijn hoger geworden. We moeten nu 3 ton uit gaan geven om te onderzoeken hoe duur het eigenlijk gaat worden. De financiële risico's zijn gewoon te groot."
"Ik had het plan voor het zwembad, wat een politiek gevoelig onderwerp is, eigenlijk na de verkiezingen willen behandelen zodat je de kiezers de kans geeft om zich er over uit te spreken."

Niet wachten

Maar zolang wil VVD'er Hoogenboom niet wachten. "Wij zien dit gewoon als een heel goed plan dat nodig is voor Oudewater. Laten we de beslissing alsjeblieft niet nog langer uitstellen. Laten we het nu gewoon eens uit gaan voeren. Als er dinsdagavond positief besloten wordt in de raad dan gaat er gewoon een overdekt zwembad op de Noort Syde komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.