Pensioenfonds Zeist blijft beleggen in fossiele brandstof: 'Zo kunnen we invloed uitoefenen'

© RTV Utrecht / Peter Huting
ZEIST - Eigenlijk begrijpt woordvoerder Maurice Wilbrink de demonstranten wel die voor de deur van PGGM en pensioenfonds PFZW in Zeist demonstreren.
"Wij zetten het kapitaal dat wij beheren zo goed mogelijk in. Als eerste om te renderen zodat onze deelnemers hun pensioen blijven ontvangen. Maar als tweede om bij te dragen aan vooruitgang. De transitie naar een CO2-neutrale wereld. Wij willen dat dus ook."
Maatschappelijke organisaties zijn vanmorgen begonnen aan een actie-vierdaagse voor de deur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Ze willen dat de organisatie stopt met investeringen in fossiele brandstoffen. Vrijwilligers van onder meer Amnesty International, Cordaid, Fossielvrij NL, Greenpeace, Extinction Rebellion, Milieudefensie en Oxfam Novib lossen elkaar af in deze 'protestestafette'.

Fossiele brandstoffen

PFZW is met een belegd vermogen van 277 miljard euro het op één na grootste pensioenfonds van Nederland. 1,6 procent van dat kapitaal is geïnvesteerd in fossiele energiebeleggingen. Dat is ongeveer 4,5 miljard euro.
Bezwijkt pensioenfonds Zeist onder de druk van klimaatactivisten?
Als het aan actievoerders van onder andere Greenpeace en Extinction Rebellion ligt, verkoopt het fonds per direct al die beleggingen. Maar PFZW zegt die beleggingen juist te gebruiken om invloed uit te oefenen op de bedrijven waarin ze investeren.
"We verwachten dat op de lange termijn investeringen in fossiele brandstoffen minder waard worden. Dus we gebruiken onze invloed om deze bedrijven te motiveren om te veranderen en minder CO2 uit te stoten. Als we onze aandelen in Shell nu zouden verkopen, verliezen we die invloed. En het is maar de vraag of de nieuwe eigenaar van de aandelen de energietransitie net zo belangrijk vindt als wij."

Druk op pensioenfonds

De druk op pensioenfondsen om te stoppen met beleggen in vervuilende bedrijven stijgt. In Zeist staan er vandaag voor de elfde keer in een paar maanden tijd demonstranten voor de deur.
Eerder stopte ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, al met het beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Ook pensioenfonds PME verkocht alle fossiele beleggingen.
Maar PFZW is dat niet van plan. Al ziet het bedrijf ook dat het investeren in fossiele brandstoffen niet nodig is om rendement te maken. "Het staat voor ons vast dat duurzaam beleggen minimaal gepaard gaat met dezelfde rendementen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.