Muurschildering Utrechtse kunstenaar brengt geschiedenis Mariaplaats tot leven

© RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
UTRECHT - De Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens zet nog even een paar streken zwarte verf op de muur en dan is het klaar: een enorme muurschildering van de Mariaplaats in Utrecht anno nu. De schildering siert de muur van een nieuw restaurant in de 150 jaar oude grote zaal van Sociëteit de Vereeniging aan het plein in Utrecht. Te zien zijn markante Utrechtse herkenningspunten, zoals de Domtoren, de Buurkerk en het conservatorium.
Route C: Jeroen Hermkens brengt geschiedenis Mariaplaats tot leven
Jeroen heeft zich voor de muurschildering laten inspireren door een 17e eeuws schilderij van de Mariaplaats van Pieter Saenredam. Jeroen: "Dat vind ik een van de mooiste schilderijen die er in Nederland te vinden is. Ik ben met een rietpen en een potje Oost-Indische inkt op de stoep gaan zitten en heb ik een tekening gemaakt van wat je nu ziet, vanaf de zelfde positie als waar Saenredam in de 17e eeuw zat.
'Ik ben op dezelfde plek gaan zitten als Saenredam'
'Ik ben op dezelfde plek gaan zitten als Saenredam' © Jeroen Hermkens
Op de muurschildering komen vijf andere werken van Jeroen te hangen die de geschiedenis van de Mariaplaats laten zien. "Ik ben naar het Utrechts Archief en naar het Centraal Museum gegaan en naar het archief van de Vereeniging, om te zoeken wat de belangrijke dingen zijn die hier zijn geweest."
Omdat deze zaal zo prachtig is wilde ik een schilderij maken van de zaal 100 jaar geleden.
Jeroen Hermkens
De haakjes voor de vijf schilderijen met taferelen uit de geschiedenis zitten al in de muur. Vandaag gaat Jeroen de schilderijen ophangen. "In eerste instantie heb ik gedacht, ik ga ze in kleur op de muur schilderen, maar dat is praktisch onmogelijk, ik kan hier tijdens de verbouwing niet weken gaan zitten. En het is ook aardig dat ze in hele mooie, bijzondere lijsten op de muur komen. Zo is er een soort spel gekomen met lijsten die verwijzen naar die tijd."
Een van de vijf schilderijen verwijst bijvoorbeeld naar de kegelclub die hier jarenlang zat. "Daar heeft vroeger de vereniging 'Duim in het gat' furore gemaakt. En omdat deze zaal zo prachtig is, wilde ik een schilderij maken van de zaal 100 jaar geleden. Met de obers met de dienbladen en jacquets aan."
'Deze zaal is zo prachtig'
'Deze zaal is zo prachtig' © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Jeroen rijdt nog even een steiger door de zaal, tot vlak voor de muurschildering. Hij klimt omhoog om een paar schilderijen op te hangen. Eentje komt bijna net zo hoog als het hoogste puntje van de Domtoren op de muur. "Dit is een belangrijk schilderij voor mij, ik heb het gemaakt naar aanleiding van een schilderij met vijf Jeruzalemgangers van Jan van Scorel. Hij woonde in de immuniteit Sint Marie die hier stond. Ik heb er vijf Utrechtse schilders van gemaakt, zoals Jan van Scorel en Pyke Koch. En ik heb mezelf ertussen gezet, zo brutaal ben ik geweest. Dat deed Jan van Scorel ook altijd. Dit is mijn tijd, dat moet ik laten zien."
Het restaurant gaat in maart open. Op de menukaart komt een QR-code waarmee je door de geschiedenis van de Mariaplaats kunt lopen, aan de hand van de muurschildering van Jeroen Hermkens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.