'Kwetsbare jonge verdachte' van 5 brandstichtingen rond Leerdam blijft voorlopig vastzitten

LEERDAM - De verdachte van een reeks brandstichtingen vorig jaar in Leerdam en omgeving is een kwetsbare jongeman met de nodige problemen. Dat kwam vanochtend naar voren tijdens een eerste voorbereidende rechtszitting tegen de 20-jarige verdachte uit Schoonrewoerd, die eind november werd aangehouden.
De man wordt verdacht van vijf brandstichtingen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij bekend dat hij een deel van de branden heeft aangestoken, maar is het nog onduidelijk waarom hij dat heeft gedaan. Er is bij de branden niemand gewond geraakt, maar de rechtbank in Utrecht vindt de verdenkingen ernstig genoeg om hem voorlopig vast te houden.
Van e-bike tot autobrand
Op 12 augustus werd met behulp van een brandbare vloeistof de accu van een e-bike in brand gestoken. Dat leverde volgens de officier van justitie ook gevaar voor de directe omgeving op. Op 30 augustus was het weer raak. Bij het het Acquoysemeer, op de provinciegrens tussen Utrecht en Gelderland, werd een leegstaande oude woning met rieten kap in brand gestoken.
Op 14 september rukte de brandweer uit voor een brandende hooibaal in Leerdam. En op 8 november ging daar een auto in vlammen op. Na de autobrand kwam de verdachte in beeld bij de politie. Die zette een peilbaken in om hem te kunnen volgen. Nadat op 18 november een oud bankstel in brand was gestoken net buiten Leerdam, werd de man in zijn woning aangehouden.
Het gaat om brandstichting en als dat een keer goed om zich heen grijpt dan vallen er doden.
Jeugdstrafrecht
De verdachte zit op dit moment in voorarrest in een jeugdgevangenis. Deskundigen hebben hem onderzocht op eventuele stoornissen of een ontwikkelingsachterstand, maar hun rapport met conclusies en adviezen is nog niet klaar. Daardoor kan de reclassering ook nog geen advies uitbrengen over een op te leggen straf of behandeling. Hij kan mogelijk in aanmerking komen om te worden berecht volgens het jeugdstrafrecht.
Zijn advocaat vroeg de rechtbank om haar cliënt vrij te laten in afwachting van zijn proces. "Ik wil graag bewijzen dat ik het kan", zei hij zelf. Ook wil hij graag aan het werk.
Gevaar voor herhaling
Maar volgens de officier van justitie kan nog niet worden ingeschat hoe groot het gevaar voor herhaling is. "Ik zie een jonge kwetsbare verdachte die het beter buiten de jeugdinrichting doet dan binnen. Maar het gaat om brandstichting en als dat een keer goed om zich heen grijpt dan vallen er doden. En dat risico kunnen we niet nemen", betoogde de officier.
Bovendien kan de jonge verdachte niet naar zijn oude woonplek terugkeren, als zijn begeleiders daar niet weten waar zij aan toe zijn. De rechters waren het met de officier eens en besloten dat hij voorlopig vast blijft zitten. Als de adviezen van de deskundigen gereed zijn, kan hij eventueel alsnog onder voorwaarden worden vrijgelaten.
De inhoudelijke behandeling van de brandstichtingen staat gepland op dinsdag 19 april, als de adviezen van de deskundigen dan tenminste gereed zijn. Alle verdenkingen worden dan met de man besproken en het OM komt met een strafeis. Twee gedupeerden hebben al aangegeven dat zij een schadevergoeding van hem zullen vorderen.