Kabinet kondigt vergaande versoepelingen af, nieuwe regels voor thuisbezoek en thuiswerken gaan direct in

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet is akkoord gegaan met vergaande versoepelingen van de coronamaatregelen, dat liet minister Kuipers (Volksgezondheid) vanavond weten tijdens een persconferentie.
Op 25 februari verdwijnt het coronatoegangsbewijs grotendeels. Bij grote evenementen binnen moet dan nog wel getest worden. Voor buitenevenementen is geen test nodig.
Vrijdag kunnen de horeca en cultuursector weer open tot 01.00 uur. De vaste zitplaats vervalt hier en mondkapjes zijn niet meer nodig. Verder is het thuiswerkadvies aangepast. Het advies wordt om zo mogelijk thuis te werken, en wie toch naar zijn werkplek moet liefst maximaal de helft van de tijd. De aangekondigde versoepeling van het thuiswerkadvies gaat meteen in. Ook verdwijnt het advies om thuis maar vier mensen per dag te ontvangen per direct.
Ook reizen naar het buitenland wordt makkelijker. Vanaf woensdag worden namelijk ook de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast. Dan tellen coronacijfers niet meer mee. Het betekent dat meer landen buiten Europa op geel zullen gaan. Mensen die uit een zogenoemd zeerhoogrisicogebied naar Nederland reizen hoeven vanaf 25 februari niet meer in quarantaine.
De regels voor verplichte isolatie na een positieve test worden eveneens versoepeld. Iemand die besmet is met het coronavirus hoeft geen zeven, maar nog maar vijf dagen thuis te blijven. Deze persoon moet vervolgens minimaal 24 uur klachtenvrij zijn om weer het huis uit te mogen.

1G-beleid geldt alleen voor grote evenementen binnen

Afstand houden is vanaf 25 februari niet meer nodig en de sluitingstijden worden losgelaten. De mondkapjesplicht verdwijnt, behalve voor het openbaar vervoer en het vliegtuig. Testen (het zogenoemde 1G-beleid) gaat gelden voor grote evenementen binnen met meer dan vijfhonderd bezoekers. Dat betekent dat nachtclubs die minder mensen toelaten niet hoeven te testen.
Hoewel volgende week de meeste regels verdwijnen, zal carnaval vooral binnen moeten worden gevierd. Carnaval is van 26 februari tot en met 1 maart. De burgemeesters in het Veiligheidsberaad gaven maandag ook al aan dat het kleinschalig gevierd moet worden: in kroegen en op terrassen. Grote evenementen als optochten komen er niet.
Coronaminister Ernst Kuipers maake de versoepelingen vanavond bekend. Het is de eerste persconferentie over corona zonder de premier. Die was op dat moment in de Eerste Kamer voor de regeringsverklaring.

15 maart nieuw weegwoment

Het kabinet kijkt op 15 maart nog eens naar enkele coronamaatregelen die deze maand nog niet komen te vervallen. Het gaat om het verplicht dragen van mondkapjes in de trein, de bus en de tram en het advies om maximaal de helft van de tijd thuis te werken.
Ook de regel dat voor binnenevenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers bewijs van een negatieve test moet worden gegeven, wordt dan opnieuw gewogen. Alle aangepaste maatregelen zijn op de link hieronder terug te lezen:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.