Femke (25) uit Utrecht kreeg baarmoederhalskanker: 'Neem alsjeblieft dat vaccin'

Utrecht - Even de huisarts bellen voor een lichtere pil, dacht de 25-jarige Femke een paar maanden geleden. Ze had last van bloedverlies tussen haar menstruaties door en hoopte dat verandering van anticonceptie daarbij kon helpen. Voor de zekerheid wilde de huisarts een uitstrijkje maken. "Dat heeft mij gered."
Het was namelijk helemaal mis: er werden onrustige cellen aangetroffen, die uiteindelijk baarmoederhalskanker bleken te zijn. Nu - enkele maanden, drie operaties, 25 uitwendige bestralingen, vijf chemokuren en drie inwendige bestralingen - later, lijkt het de goede kant op te gaan met Femke. "Ik begin een beetje op te krabbelen", vertelt ze in haar studentenwoning op een steenworp afstand van de Uithof.
Het afgelopen halfjaar was ze weinig in de gemeenschappelijke ruimten van haar woning en bracht ze veel tijd door op haar – voor studentenbegrippen – netjes opgeruimde en ruime kamer. Aan de muur een foto met haar beste vriendin, van toen ze nog kleine meisjes waren. Op het bureau staan twee grote computerschermen; ze is gek op gamen. "Het afgelopen jaar bracht dat ook de nodige afleiding. Ik had weinig energie om mensen te zien, mijn sociale kring is een stuk kleiner geworden. Maar ik heb heel veel steun gehad aan mijn vriend, vrienden en familie. Dan kom je er achter dat de mensen die je hebt, je onvoorwaardelijks steunen. Daar heb ik echt veel aan gehad."

HPV-vaccin

Afgelopen weken viel de uitnodiging voor de HPV-vaccinatie, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, op de mat bij 800.000 tieners. Het is de reden dat Femke haar verhaal wil vertellen. Want zelf kreeg ze dertien jaar geleden de oproep voor het vaccin. Ze nam het niet, en daar heeft ze veel spijt van.
"Ik was 11 of 12 jaar toen ik de uitnodiging voor het HPV-vaccin kreeg. Ik verdiepte me er niet echt in, omdat ik er vanuit ging dat mijn moeder zou zeggen of ik het wel of niet moest doen. Ik was zo jong. Er ging destijds heel veel desinformatie rond over het vaccin. Het zou onvruchtbaarheid veroorzaken, je zou er vermoeid van kunnen worden. Dus mijn moeder koos ervoor om mij dat vaccin niet te geven."
]

Desinformatie

Die desinformatiecampagne waar Femke het over heeft, herkent het RIVM. "Het was voor het eerst dat we met zoiets te maken kregen", zegt woordvoerder Marah Michel van het RIVM. Hoe dat precies kwam heeft het instituut nooit onderzocht. "Wel is duidelijk dat sociale media voor het eerst een rol gingen spelen. Wat ook meespeelde is dat het om een nieuw vaccin ging, dat wekte geen vertrouwen."

[Media:4675334">
Femke zou dolgraag terug in de tijd gaan, om het vaccin met terugwerkende kracht alsnog te nemen. "Het beschermt niet 100 procent tegen baarmoederhalskanker, maar wel voor een heel groot deel. Als ik bedenk wat voor leed mij bespaard had kunnen blijven, zou ik niets liever willen dan dat ik hier wel beschermd tegen was geweest."

Overlevingsstand

Volgende week krijgt Femke een scan, waarbij wordt gecontroleerd of alles weg is. "Als dat het geval is, sta ik nog vijf jaar onder controle en na die vijf jaar word ik hopelijk officieel genezen verklaard."
Toch merkt ze zowel lichamelijk als mentaal nog iedere dag wat de gevolgen zijn van het zware halfjaar dat achter haar ligt. "Het is echt één grote achtbaan geweest. Ik ging van 'onrustige cellen' naar 'een voorstadium van baarmoederhalskanker' naar 'een tumor van een millimeter'. Die tumor bleek vervolgens ongeveer 2,5 centimeter te zijn én de kanker bleek uitgezaaid naar de lymfeklieren. Iedere keer kreeg ik weer een nieuwe klap. Je hebt ook geen tijd om het te verwerken, want het gaat maar door en de volgende behandeling of operatie staat alweer gepland."
Het was een periode van overleven, vertelt ze. "Je lichaam gaat in de overlevingsstand, mentaal wordt het even uitgezet. Ik merk dat ik daar nog wel in zit, het verwerken is nog niet helemaal begonnen. Ik hoop dat ik volgende week een goede uitslag krijg en dat ik daarna de tijd heb om stil te staan bij wat er nou eigenlijk allemaal is gebeurd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.