Poppodium Fluor in gesprek met gemeente na boete van 4500 euro voor nachtje dansen

© Keistadnieuws
AMERSFOORT - Het Amersfoortse poppodium Fluor moet vandaag op gesprek komen bij de gemeente, omdat ze afgelopen zaterdag toch open gingen tijdens de protestactie De Nacht Staat Op. De gemeente legde een dwangsom op en nu wordt "het vervolg van de bestuursrechtelijke procedure ingezet".
De gemeente bevestigt naar aanleiding van berichtgeving in het AD dat Fluor voorafgaand aan het protest een brief heeft gekregen met daarin een dwangsom van 4500 euro. De boa’s zijn zaterdagnacht langs geweest, constateerden dat Fluor nog laat open was voor publiek en hebben proces-verbaal opgemaakt. Het nachtje dansen gaat Fluor daarom mogelijk geld kosten. "Ik krijg het vandaag te horen", zegt directeur Carola Aafjes. "We hadden de hoop dat ze coulanter zouden zijn, maar ik kan het ook wel begrijpen dat ze geen uitzondering kunnen maken."

Waar zijn de stoelen?

"De boa's kwamen al langs voordat we open gingen", zegt Aafjes. "Die vroegen: waar zijn de stoelen? Maar toen gaven we aan dat we ook wel gingen dansen." Dat is ook gelukt, tot 05.00 uur 's ochtends. Want anders dan in Utrecht ging de tent uiteindelijk niet dicht, maar kon het feest ongehinderd tot in de late uurtjes doorgaan. Waarschijnlijk heeft de gemeente gehoopt dat een waarschuwing met een dwangsom voldoende zou zijn om het poppodium af te schrikken, vermoedt Aafjes. Voor café Bubbles op de Hof was dat wel reden om van het protest af te zien. Fluor wilde niet wijken.
"Wie A zegt, moet ook B zeggen. En de nachtsector wordt al zo lang genegeerd. Je merkt toch dat een bepaald publiek behoefte heeft om mensen te ontmoeten en jezelf kunnen zijn. Maar zoals het er nu naar uitziet heeft het protest ook zin gehad, want het ziet er naar uit dat we deze maand ook in de nacht weer open kunnen."

Dansen en sjansen

Dat komt geen moment te laat, zegt de Fluordirecteur: "Er is in Amersfoort niet zo veel te doen voor die doelgroep. De helft van onze bezoekers zijn onder de 30. En die willen toch echt wel dansen, sjansen en alles wat daarbij komt kijken. Het is goed dat dat weer mag en kan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.