Margreet bij Diergeneeskunde: over huisdieren met 3D-implantaten

UTRECHT - Huisdieren nemen niet zelden de plek van een volwaardig gezinslid in. De zorg voor deze gezinsleden wordt steeds specialistischer en bij de Universiteitskliniek voor gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde kúnnen ze ook steeds meer.
3D-geprinte implantaten laten Frits straks weer rennen

3D-geprint schedeldak

Zo haalde orthopedisch chirurg Björn Meij veel internationale pers toen hij in 2018 een Siberische husky na de verwijdering van een tumor een nieuw 3D geprint schedeldak kon geven. Nu komt een heel nieuw schedel niet zo vaak voor, maar 3D-geprinte elementen zie je wél steeds meer.

Nieuwe heupkommen voor Frits

Zo plaatste Meij afgelopen week 3D-geprinte titanium heupkommetjes bij labradoodle Frits. De hond is ruim een jaar oud en heeft nu al forse pijn bij het opstaan en lopen. Wat bleek? Hij heeft heupdysplasie, een aandoening waarbij de kommen van de heup niet diep genoeg zijn en de heupkop er dus steeds uitschiet. Pijnlijk en bovendien oorzaak van snelle slijtage.
Margreet in de operatiekamer waar Frits twee 3D-geprinte implantaten krijgt
Margreet in de operatiekamer waar Frits twee 3D-geprinte implantaten krijgt © RTV Utrecht
De operatie van Frits wordt steeds gangbaarder. Meij: "Dit is de 36e hond in Nederland die ze krijgt. De resultaten zijn goed. De honden die geopereerd worden zijn vaak nog jong en hebben na de operatie een duidelijk betere kwaliteit van leven. Ze kunnen gewoon weer los van de lijn rennen en spelen."
Op dit moment kan de operatie alleen nog bij de Universiteitskliniek uitgevoerd worden, maar Björn hoopt dat dat verandert: "Ik hoop dat er steeds meer specialisten komen die deze operaties bij verschillende centra in het land kunnen doen."
Tweehonderd jaar geleden begon op een zolderkamer aan de Utrechtse Biltstraat de studie Diergeneeskunde. Drie docenten en een handjevol mannelijke studenten trapten af. Inmiddels is de faculteit uitgegroeid tot één van de toonaangevende opleidingen in de wereld met hun focus op onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg. Margreet was de afgelopen weken te gast bij deze nog altijd enige studie Diergeneeskunde in Nederland.
Bij heupdysplasie is de heupkom te ondiep
Bij heupdysplasie is de heupkom te ondiep © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.