Na 2 jaar getouwtrek moet biogascentrale Bunschoten definitief sluiten

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het doek is definitief gevallen voor de biogascentrale in Bunschoten. De Raad van State oordeelt dat het bedrijf terecht gesloten is door de provincie. De biogascentrale was bij de hoogste bestuursrechter in beroep gegaan tegen het intrekken van haar vergunningen door de provincie Utrecht, maar ving bot.
De provincie trok in de zomer van 2020 de vergunningen in, omdat er op basis van informatie vanuit het Openbaar Ministerie en het Landelijk Bureau Bibob ernstig gevaar zou bestaan dat het bedrijf de vergunningen zou gebruiken om strafbare feiten te plegen of daarin te investeren. Daartegen ging de biogascentrale eerst in beroep bij de rechtbank, en daarna dus nog in hoger beroep bij de Raad van State. Hoewel officieel geheim was om welke feiten dat zou gaan, was het publiek bekend dat het ging om een groot mestfraudeproces waar het bedrijf in verwikkeld was.
Daarin deed de Amsterdamse rechtbank eind vorig jaar uitspraak. Het OM was lange tijd overtuigd dat de biogascentrale samen met een flink aantal andere bedrijven onderdeel was van een criminele organisatie, maar liet dat tijdens de zitting op verzoek van de verdediging al snel vallen. Omdat de biogascentrale valse papieren gebruikte om hun restproduct als meststof te verhandelen, eiste het OM maandenlange gevangenisstraffen voor de leidinggevenden van het familiebedrijf. Zover kwam het niet: het bleef bij taakstraffen en tienduizenden euro’s boete.
Zowel de biogascentrale als de provincie Utrecht waren vanochtend nog niet bereikbaar voor commentaar. Zij zeggen eerst de uitspraak te willen bestuderen voordat ze met een reactie komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.