Woensdag mestdag, boeren mogen na maanden weer mest uitrijden

HOUTEN - Voor boeren is het vandaag niet zomaar een woensdag. Ze mogen namelijk weer mest uitrijden over hun velden. Maar of vandaag de mestkelders ook worden geleegd, is nog maar zeer de vraag.
"Het is nog geen dag voor een felicitatie", zegt Gijs Stigter. De geitenboer uit Linschoten kijkt uit over zijn land en ziet vooral dat het ontzettend drassig is. "Een boer zou er alleen maar van gaan huilen als hij het land in zou gaan met de machines. Want de draagkracht van de grond is veel te slecht."
Boer Gijs Stigter: 'Nog geen dag voor felicitatie'

Grondwater verontreinigd

De drassige grond kan er ook voor zorgen dat de mest wegdrijft van het land. Daardoor kan het grondwater verontreinigd raken. Een probleem dat ze bij hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden willen voorkomen.
Sowieso is het uitrijden van mest aan strenge regels gebonden, zegt Bert de Groot van het hoogheemraadschap. Om boeren op de regels te wijzen, zijn er de afgelopen weken dan ook opfriscursussen in de provincie gegeven.
Want de afgelopen jaren kwam het hoogheemraadschap erachter dat de regels in de praktijk niet altijd even duidelijk waren. Zoals waar de 'insteek' precies begint. Dat is het punt waar het grasland na een sloot echt start, legt De Groot uit.
Gijs Stigter en Bert de Groot
Gijs Stigter en Bert de Groot © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
"Maar iedere slootkant is anders", zegt De Groot. Zo is vrijwel geen enkel perceel recht. Er zit weleens een bocht of wat hoogteverschil in. "Onze toezichthouders hadden daar heel vaak discussies over met de boeren. Daarom is het goed om even een opfriscursus te doen."
50 centimeter vanaf de insteek is het punt dat boeren moeten aanhouden. Hoewel Stiger zich kan voorstellen dat boeren door tijdsdruk weleens de fout ingaan, zegt hij dat hem dat niet snel zal overkomen. "Gelukkig is er steeds meer ondersteuning van techniek", zegt hij. Met hulp van gps kan hij zijn machines zo instellen dat ze keurig volgens de regels te werk gaan.
Bert de Groot: 'Iedere slootkant is anders'

Win-win-situatie

Mochten alle boeren zo te werk gaan, dan is De Groot van het hoogheemraadschap een gelukkig man. Want dan komt de mest altijd goed terecht. "Eigenlijk is dat een win-win-situatie, want wij willen het niet in de sloot hebben en de boer wil het op het land hebben."
Ondanks dat het vanaf nu mag, heeft Stigter nog geen datum geprikt om zijn geitenmest over het land uit te rijden. "Voor ons zijn andere zaken veel belangrijker dan de datum van 16 februari. Is de grond er klaar voor, is de natuur er klaar voor, heeft het gewas het nodig?", somt hij op.
Maar zegt hij, misschien is het vandaag dan toch stiekem een beetje een feestdag. "Het feest is eigenlijk: er begint een nieuw groeiseizoen voor de boer", zegt hij over dag waarop hij officieel zijn land weer mag bemesten. "De zomer komt in aantocht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.