Pensioenfonds uit Zeist wil niet meer beleggen in bedrijven die Klimaatakkoord van Parijs negeren

© RTV Utrecht / Peter Huting
ZEIST - Het bestuur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn uit Zeist heeft besloten niet meer te beleggen in bedrijven in de fossiele energiesector die zich niet committeren aan het Klimaatakkoord van Parijs. PFZW is het één na grootste pensioenfonds in Nederland met een belegd vermogen van zo'n 277 miljard euro.
Voorzitter Joanne Kellermann: "Het bestuur van PFZW voelt een grote verantwoordelijkheid voor een goed pensioen voor onze bijna 3 miljoen deelnemers. En om tegelijkertijd bij te dragen aan een leefbare wereld. Dit doen wij vanuit de overtuiging dat duurzaam beleggen een goed rendement oplevert én risico’s vermindert."
Dat betekent praktisch dat bedrijven die investeringen van PFZW willen zich uiterlijk eind 2022 moeten committeren aan het terugdringen van CO2-uitstoot. Doen ze dat niet, dan verkoopt PFZW in 2023 de aandelen in die bedrijven. Daarnaast moeten de bedrijven een strategie voor de klimaattransitie opstellen. Doen ze dat niet, dan komen ze in 2024 niet langer voor belegging in aanmerking.

Klimaatactivisten

Deze week demonstreren klimaatactivisten elke dag voor de deur van het pensioenfonds. Ze eisen dat PFZW volledig stopt met beleggen in fossiele brandstoffen. Gisteren liet het pensioenfonds al weten daar geen gehoor aan te geven. PFZW zegt beleggingen juist te gebruiken om invloed uit te oefenen op de bedrijven waarin ze investeren.
Dat het pensioenfonds nu wel naar buiten brengt dat het beleggingsbeleid wordt aangepast, heeft volgens PFZW niets te maken met de activisten die voor de deur staan. "We zijn al een jaar of 7 á 8 bezig om klimaat een plek te geven in ons beleid. Dat wordt ingegeven door de zorg die je ziet ontstaan rondom het klimaatvraagstuk. We nemen dit besluit niet omdat er nu gedemonstreerd wordt", benadrukt Kellermann.

'Niet voldoende'

Voor de actievoerders is de belofte van PFZW in elk geval niet voldoende, schrijven Extinction Rebellion en Christian Climate Action in een gezamenlijk persbericht.
"Hun aangescherpte beleggingsbeleid is een professionele vertragingstactiek. PFZW is kennelijk nog onvoldoende doordrongen van de ernst van de klimaatcrisis en blijft de grootste gezondheidscrisis ooit financieren. Wij zullen daarom actie blijven voeren."
Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland reageert iets gematigder: "Het is een goede zaak dat PFZW vanaf nu een klimaatplan van fossiele bedrijven eist. Desondanks toch nog tot 2024 blijven beleggen in fossiele brandstoffen is te lang. De inkt van het Parijsakkoord is al jaren droog. Echte klimaatactie betekent dat PFZW nog dit jaar stopt met beleggen in fossiele bedrijven. Niet pappen en nathouden, dat is niet genoeg om een crisis te stoppen."

'Hetzelfde doel'

Ondanks dat de demonstraten dus niet zullen vertrekken, ziet PFZW de activisten naar eigen zeggen niet als tegenstanders. Volgens het pensioenfonds streven de activisten en PFZW hetzelfde doel na. Een klimaatneutrale wereld.
"Het systeem moet veranderen. Dat vinden de activisten ook. En het systeem is op dit moment fossiel. Wij denken dat er fossiele bedrijven nodig zijn om het systeem om te bouwen. Want die bedrijven hebben de knowhow, het risicokapitaal en de schaalgrootte om dat te doen. We kunnen het oneens zijn over de strategie. Maar het enige wat echt telt is dat de energietransitie slaagt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.