Stedin zoekt dringend nieuwe monteurs en roept op: meld je aan voor onze opleiding

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het tekort aan technisch geschoold personeel is zó groot dat Stedin heeft besloten het heft in eigen handen te nemen. Het netbeheer-bedrijf heeft in Utrecht een eigen bedrijfsschool geopend. Iedereen die interesse heeft in een baan als monteur kan daar worden opgeleid. "We hebben dringend vijfhonderd mensen extra nodig."
De krapte op de arbeidsmarkt is in bijna alle sectoren merkbaar. Maar de techniekbranche spant de kroon. Stedin-manager Hannelies Boelhouwer zegt dat er binnen vijf jaar vijfhonderd nieuwe mensen nodig zijn. "Niet alleen omdat veel medewerkers uitstromen. Ook vanwege de energietransitie."
Stedin betaalt de opleiding en je krijgt ook direct een contract.
Stedin-manager Hannelies Boelhouwer
Het is moeilijk leerlingen te vinden voor de Stedin-bedrijfsschool. Dus roept ze iedereen met een interesse voor techniek op: meld je alsjeblieft aan. "Hier zit je niet in de schoolbanken. Je wordt in de praktijk opgeleid. Stedin betaalt de opleiding en je krijgt ook direct een contract."
Stedin roept op: laat je door ons opleiden tot monteur

Leerlingen uit het azc

Soortgelijke Stedin-scholen zitten ook al in Rotterdam, Goes en Alblasserdam. Daar krijgen jaarlijks een kleine tweehonderd leerlingen hun mbo-diploma. Wethouder Lot van Hooijdonk hoopt dat de opleiding ook in Utrecht veel leerlingen trekt. "Voor de transitie naar schone energie hebben we heel veel mensen nodig die dit vak leren. Stedin werkt ook veel met nieuwkomers, zoals mensen die uit het asielzoekerscentrum komen. Dat is voor hen dé manier om aan de samenleving mee te doen."
Je wordt hier echt een vakbekwaam persoon.
Leerling Fatih Yildirim
De eerste leerlingen zijn al in september begonnen aan hun opleiding. Carlo Wierks is een van hen. "Je komt met niets aan, maar wordt wel als volwaardig monteur opgeleid. Je kan zo het veld in. Bovendien is deze opleiding leuk en gezellig." Dat vindt ook medestudent Fatih Yildirim: "Je wordt hier echt een vakbekwaam persoon."
Niet alleen Stedin heeft extra monteurs nodig, ook netbeheerders Enexis, TenneT en Alliander staan te springen om vers bloed. Daarom doen ook zij mee aan de opleiding.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.