Vrijwilligers maken de stad: Roel, Renee en Martijn knappen oude laptops op voor arme gezinnen

UTRECHT - Vrijwilligerswerk doen: de 39-jarige Roel Pluijmen dacht er al jaren over na. "Ik twijfelde alleen de hele tijd wat het dan moest worden. Een maatje worden of ergens soep scheppen in een buurthuis vond ik niet zo bij mij passen." Hij besloot het te zoeken in iets dat meer in zijn interessegebied lag: oude laptops opknappen. De computers gaan daarna naar kinderen uit Utrechtse gezinnen die zelf geen laptop kunnen betalen.
Wat is een sportclub, vereniging of instelling zonder vrijwilligers? Zij zijn het kloppend hart van iedere club en maken met hun onvermoeibare inzet ook de stad een mooiere plek. Deze serie is dan ook een ode aan de Utrechtse vrijwilliger. Ben jij of ken jij iemand die op deze plek niet mag ontbreken? Mail ons dan: onlinestad@rtvutrecht.nl
Algauw besloten twee vrienden, Martijn Broekmans en Renee Dierx, mee te helpen met zijn missie. Ze begonnen een stichting: Happle Foundation. De drie kennen elkaar van hun tijd op de basisschool in Voerendaal (Limburg), waar ze samen opgroeiden.
Inmiddels zijn ze uitgewaaierd door het hele land: Roel woont in Utrecht, Martijn in Breda en Renee in Amsterdam. Het weerhoudt ze er niet van om een keer in de zoveel tijd samen te komen om alles rondom Happle Foundation te bespreken. In coronatijd zijn ze daar nog creatiever in geworden: Martijn is er deze avond via een webcamverbinding op een groot televisiescherm bij. "Ik ben in coronatijd een beetje gaan rommelen met hardware", vertelt Roel. "Zo is het balletje voor de stichting uiteindelijk ook gaan rollen."
Standaard reactie
Het is misschien wat oneerbiedig gezegd, maar het idee om oude laptops op te knappen en beschikbaar te stellen voor gezinnen is eigenlijk doodsimpel - zoals het een goed idee betaamt, dus. "Aan wie ik dit ook vertel, de standaard reactie is: wat een leuk idee. Eens kijken of ik nog een laptop heb liggen", vertelt Martijn. "Dat geeft ons ook vertrouwen in dit project."
Ze zijn dan ook niet de eersten die zoiets doen. Toch heeft het nog best wat voeten in de aarde, vertellen ze. "Dat heeft met name te maken met de privacywetgeving. Het heeft flink wat tijd gekost om alles juridisch dicht te timmeren, dat is ook de reden dat we besloten een stichting op te richten. Mensen denken vaak dat ze hun laptop helemaal hebben schoongeveegd, maar in de praktijk blijkt het vaak nog mogelijk dat oude gegevens achterblijven. We willen garant staan dat iedereen met een gerust hart zijn spullen aan ons kan overdragen."
Kritisch
Als Happle Foundation een laptop binnenkrijgt, lappen ze hem op, vegen ze de computer schoon, verwijderen ze alle verborgen gegevensdata, zorgen ze voor een externe muis en installeren ze de licenties voor Office. "Voor 30 euro hebben we dan een laptop klaar. Mensen kunnen dus hun oude laptop aan ons doneren, maar gelddonaties zijn ook welkom."
Naar die laptops kijken ze wel een beetje kritisch, zegt Roel. "Met echt hele oude laptops wordt het lastig, de grens zit ongeveer rond 2015. Ik kijk naar de leeftijd dus, maar ook naar het geheugen en wat voor processor erin zit. We zijn dankbaar voor alles wat we krijgen hoor, maar het heeft niet zoveel zin om bij wijze van spreken helemaal naar Groningen te rijden om daar een laptop van twintig jaar oud op te halen."
Tot nu toe hebben de vrienden vier Utrechtse gezinnen aan een nieuwe laptop geholpen. "Als je dan ziet hoe blij die kinderen ermee zijn. Daar doe je het allemaal voor", zegt Martijn. "In de toekomst hopen we ook de samenwerking met bedrijven aan te kunnen gaan. Vaak schrijven grote bedrijven na een aantal jaren een hele bulk aan laptops af. Als wij die krijgen, kunnen we in één klap veel gezinnen helpen", zegt Roel.
"Uiteindelijk is het onze ultieme droom dat ieder kind in Utrecht toegang heeft tot een laptop. We zijn misschien wat vooringenomen – we zijn zelf immers gek op computers - maar we denken echt dat een laptop ontzettend veel bijdraagt in de ontwikkeling van een kind. Dat hebben de coronatijd en het bijbehorende thuisonderwijs nog maar eens extra duidelijk gemaakt."