Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor drogeren van meisjes in Soest met GHB

© Bureau Hengeveld
SOEST - Een 19-jarige Utrechter die wordt verdacht van het drogeren van twee meisjes met de 'verkrachtingsdrug' GHB is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 200 uur. Toen de 17-jarige meisjes onwel werden, liet de man de twee in de vrieskou achter op een parkeerplaats in Soest. De meisjes werden buiten bewustzijn aangetroffen door een voorbijganger.
Het was bijna 11 uur 's avonds toend die voorbijganger op de koude decemberavond in 2020 de politie waarschuwde. Agenten troffen ze de meisjes tegen elkaar liggend op de grond aan. Het was op dat moment rond het vriespunt en de grond is vochtig. Eén meisje reageerde zelfs niet op pijnprikkels; met de ander was amper contact te krijgen. In het ziekenhuis bleek dat beide meisjes alcohol en GHB in hun bloed hadden.

Afspraakje

De meisjes vertelden later bij de politie dat ze die de bewuste avond een afspraakje met twee jongens hadden. Toen ze bij hen in de auto stapten, kregen ze van de verdachte een drankje aangeboden. Volgens de meisjes werden ze na het tweede drankje slaperig. De verdachte was toen naast één van de meisjes op de achterbank komen zitten.
Het andere meisje, die inmiddels op de bijrijdersstoel zat, moest overgeven en viel vanuit de auto op haar hoofd. De bestuurder van de auto reed vervolgens verder met de meisjes en de verdachte. Uiteindelijk werden de meisjes achtergelaten op de parkeerplaats.

Verdachte deed GHB in drank

De rechtbank vindt bewezen dat het de verdachte was die de drankjes met GHB aan de meisjes gaf. Volgens de verdediging kán het zo zijn dat de meisjes het zelf hebben ingenomen, vóórdat ze door de jongens werden opgehaald, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Voordat één van de meisjes werd opgehaald, kwam ze een bekende tegen. Die verklaarde tegenover de politie dat zij toen niets vreemds aan haar merkte.
In een Whatsappgesprek tussen één van de meisjes en de verdachte eerder op de avond is te lezen dat de jongen drank haalt in een supermarkt. In afgetapte telefoongesprekken wijst de andere jongen hem erop dat hij de drank meenam én aan de meisjes gaf. De verdachte antwoordt daarop: ‘Nee bro, ze hebben zelf drank gepakt. Dat gaan we zeggen, klaar!’

In gevaar gebracht

Gelet op het effect van GHB en de inwerktijd kan het volgens de rechtbank niet anders dan dat het middel in de auto is toegediend. Toen de meisjes om 20.30 uur werden opgehaald, was er nog niets met hen aan de hand en ook op een filmpje dat om 21.30 uur in de auto is gemaakt, zijn ze nog goed aanspreekbaar.
De verdachte bleef twee weken geleden in de rechtbank ontkennen, maar de meisjes en de andere jongen zeggen alle drie dat hij de bekertjes met drank inschonk. Volgens de rechtbank heeft hij de gezondheid van beide meisjes ernstig in gevaar gebracht. Ook door ze in die toestand in de vrieskou alleen achter te laten op een verlaten parkeerplaats.
De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie, twee weken geleden. Als de Utrechter het niet eens is met het vonnis, kan hij binnen twee weken beroep aantekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.