Portret oud-burgemeester Jan van Zanen onthuld: 'Overweldigend'

UTRECHT - Onder luid applaus is vanmiddag het portret van oud-burgemeester van Utrecht Jan van Zanen onthuld op het stadhuis. Volgens traditie is Van Zanen geportretteerd na zijn burgemeesterschap in Utrecht. Het werk is gemaakt door de Utrechtse Nico Heilijgers en komt in de eregalerij op het stadhuis te hangen.
Portret oud-burgemeester Jan van Zanen onthuld: 'Overweldigend'
"Overweldigend", vindt Van Zanen het om zichzelf terug te zien op het doek. Hij is met name onder de indruk van de details in het werk. Volgens de oud-burgemeester heeft Heilijgers precies de juiste oogopslag en houding weten te vangen. "Poseren was wel heel lastig want ik kan niet stilstaan", zegt hij.
Vorig jaar meldden bijna vijftig Utrechtse kunstenaars zich om het portret te mogen maken. Ze maakten allemaal een schets met het idee wat ze voor ogen hadden, een jury heeft uiteindelijk gekozen voor Nico Heilijgers. "Ik was zeer verheugd toen ik het bericht kreeg", zegt Heilijgers. Sindsdien is hij druk bezig geweest met het schilderij. Met plezier heeft hij eraan gewerkt. "Hij komt sympathiek over en dan samen met de goede kop die hij heeft, zeg ik als schilder, heb ik direct zin om aan de slag te gaan."

Utrechtse details

In het werk heeft Heilijgers verwijzingen gemaakt naar Utrecht en een aantal gebeurtenissen in de periode waarin Van Zanen burgemeester was. Hij heeft de start van de Tour de France in 2015 erin verwerkt, beschermheilige Sint Maarten is te zien en ook de Domtoren heeft een plek op het doek. "Over een gebeurtenis twijfelde ik heel erg, dat was de tramaanslag", vertelt Heilijgers. "Het was toch de meest indrukwekkende gebeurtenis uit die periode. Wat een mooi moment is om dat symbolisch te verwerken is de stille tocht naar aanleiding van de tramaanslag waarbij de Utrechtse bevolking in alle gelederen aanwezig was. Er was zo'n mooi gevoel van saamhorigheid in de stad. Dat moment heb ik afgebeeld in het schilderij."
Heilijgers heeft in het portret typisch Utrechtse details verwerkt
Heilijgers heeft in het portret typisch Utrechtse details verwerkt © RTV Utrecht
Aanstaande maandag wordt het werk opgehangen in de eregalerij van het stadhuis. Van Zanen is vereerd dat zijn portret daar mag hangen. "Prachtig, wie had dat durven denken?", zegt hij.
De inzendingen van de andere kandidaten zijn in een expositie te zien op het stadhuis tot 25 februari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.