Soesterbergse IS-bruid Angela B. moet 4,5 jaar de cel in

© Facebook
SOEST - Angela B. is veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf. De rechtbank in Rotterdam acht haar schuldig aan deelname aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en het voorbereiden van terroristische misdrijven. De tot de islam bekeerde Angela B. uit Soesterberg reisde in 2014 af naar Syrië. Ze was toen 19 jaar oud.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft B. zes jaar deel uitgemaakt van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De straf voor de Soesterbergse is de hoogste die tot nu toe in Nederland is uitgedeeld aan een vrouw die uitreisde naar Syrië om daar te trouwen met een strijder van IS en met hem kinderen te krijgen.

'Tot de laatste snik bleef ze in het kalifaat'

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) zes jaar cel. "Ze heeft bijgedragen aan de dood van veel slachtoffers die op beestachtige wijze zijn vermoord. Tot de allerlaatste snik is ze in het kalifaat gebleven", zei de officier van justitie in de rechtbank van Rotterdam bij haar strafeis. Angela B. is getrouwd geweest met drie IS-kopstukken.
De 26-jarige B. zou via social media ook jonge vrouwen in Nederland hebben geronseld om naar het kalifaat te komen, was getrouwd met drie kopstukken van IS en bood wapens aan in een chatgroep. "Ze was een echte IS-vrouw, precies zoals de moordende en nietsontziende organisatie ze nodig had", stelde de officier van justitie. "Ze is vol overtuiging afgereisd om de gewapende strijd in Syrië te steunen."
Volgens het Openbaar Ministerie is de vrouw naar Syrië afgereisd omdat ze het eens was met de denkbeelden van de Islamitisiche Staat. Maar B. zei eerder dat ze toen ze vertrok naïef was: "Ik was een dom gansje, dat de gevolgen niet kon inzien." Ze zegt dat ze de hele tijd in Syrië probeerde weg te komen: "Ik heb niet bij IS gehoord."
Het feit dat ze zo lang in Syrië is geweest, en berichten op sociale media, zouden een teken zijn dat ze wel degelijk sympathie had voor de acties van IS. Angela B. liet onder meer op Facebook weten het eens te zijn met het onthoofden van de Amerikaanse journalist James Foley.
B. zat enige tijd vast in een detentiekamp in Syrië voor IS-vrouwen, maar wist te ontsnappen. Met haar zoontje meldde ze zich bij het Nederlandse consulaat in Turkije en begin 2021 keerde ze terug naar Nederland. Sindsdien zit B. vast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.