Verbod ligt klaar maar handel in lachgas is nog springlevend: 'Ik blijf groeien en groeien'

© ANP
UTRECHT - Lachgas maakte naam als partydrug, veroorzaakt overlast en gevaarlijke situaties op straat en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Veel gemeenten zouden het gebruik ervan dan ook graag willen terugdringen. Maar omdat de verkoop van het gas (nog) niet illegaal is, kunnen handelaren op dit moment alleen worden gepakt op kleine overtredingen.
"Noem me maar de heer Akyol, van No-Limith", zegt de 19-jarige mede-eigenaar van een bedrijf uit De Meern dat handelt in lachgas. Hij heeft één voorwaarde voor een gesprek met RTV Utrecht: dat zijn bedrijfsnaam wordt genoemd.
Onder de radar blijven is niet van belang voor Akyol, en waarom zou hij ook? De verkoop van lachgas is niet illegaal en zijn bedrijf blijft maar groeien. "Wij zijn nu misschien wel de grootste van de markt. Mijn compagnon is net op vakantie, naar Dubai. Even uitrusten. Ik moet nog even doorwerken."
No-Limith is ondertussen groothandel in lachgas.
No-Limith is ondertussen groothandel in lachgas. © No-Limith
De verkoop van lachgas is niet verboden, toch moest Akyol vorige week voor de politierechter verschijnen. De verdenking: veertien overtredingen van de ADR, de wet vervoer van gevaarlijke stoffen. Akyol zou bijvoorbeeld flessen lachgas niet goed hebben vastgemaakt, niet van de juiste stickers hebben voorzien of niet de juiste vervoerspapieren hebben. Maximale straf: een geldboete van een paar duizend euro per overtreding.

'Met die ballonnetjes in de weer'

"Wij willen dat het wordt opgenomen in de opiumwet", zegt Mary Hallebeek van het Openbaar Ministerie Midden-Nederland. Dat zou de handhaving een stuk makkelijker maken. "Voor politie is het ook lastig en er staan nu geen wereldstraffen op."
Het OM wijst op ontregelende effecten voor de maatschappij van lachgasgebruik. Na inhalatie geeft het gas een korte roes. Die kan leiden tot gevaarlijk gedrag en het is slecht voor de gezondheid. "In het verkeer kan het gevaarlijk zijn", zegt Hallebeek. "En het geeft overlast, vaak op vage plekken, in de auto. Zijn ze met die ballonnetjes in de weer."
Hallebeek stuurt een factsheet op van de politie over lachgas, inclusief een paginagrote beslisboom over hoe te handelen als lachgas wordt aangetroffen in een voertuig.
Lachgashandelaar Akyol herkent de complexiteit. De regels werden hem pas duidelijk na een cursus. Daarvoor raakte hij wel eens verstrikt in de regels over veiligheidskooien, spanbanden, ventilatoren en brandblussers. Maar ook nu gaat het nog wel eens mis. "Als je druk bent, veel klanten hebt. Dan wil je ook niet de tijd nemen om de drukcilinder goed vast te maken."

Wet ligt al klaar

De wetwijziging om lachgas te laten toetreden tot de opiumwet ligt al tijdenlang klaar. Toch wordt die nog niet uitgevoerd: het kabinet heeft te weinig geld voor de handhaving. Tot die tijd doen het OM en gemeenten het met de middelen die ze wel tot hun beschikking hebben.
De gemeente Utrecht pakte de overlast aan met gebiedsverboden: in de wijken Overvecht, West, Noordwest en Zuidwest is het gebruik verboden. Ook treden handhavers op tijdens integrale controles op bedrijventerreinen.
Dat gebeurde ook bij No-Limith, vertelt eigenaar Akyol. Hij zou de regels voor de opslag hebben overtreden, het leverde hem een dwangsom op. Akyol: "Alles moet in een kast opgeslagen worden, alleen tijdens het laden en lossen mag het buiten de kast." Volgens de ondernemer was hij op het moment van de controle ook aan het laden en lossen. Hij tekende bezwaar aan, ook daar loopt nog een rechtszaak over.
Ze proberen het met de mogelijkheden te doen die ze hebben
Advocaat Max Vermeij over de aanpak van het OM
De rechtszaak tegen Akyol van deze week werd uitgesteld. Voor de zaak tegen de gemeente heeft hij een advocaat die gespecialiseerd is in bestuursrecht, voor de strafzaak over het foutieve vervoer van gevaarlijke gassen werd hij doorverwezen naar een andere advocaat, Max Vermeij. Die had niet genoeg tijd zich voor te bereiden.
Advocaat Vermeij ziet steeds vaker dat lachgashandelaren op andere manieren worden aangepakt, nu de wetgeving op zich laat wachten. "Ze proberen het met de mogelijkheden te doen die ze hebben."
Het is ook helemaal niet vreemd dat andere wetten worden aangegrepen om lachgasondernemers aan te pakken, aldus Vermeij. "Ieder stukje wetgeving kan gebruikt worden, of misbruik als je het zo wil formuleren. Het OM kan het een bepaalde ondernemer heel moeilijk maken."

'Ik blijf groter en groter worden'

Akyol is trots op zijn bedrijf. Als 19-jarige zonder diploma's wist hij van No-Limith een succes te maken. "Ik moest met iets beginnen en lachgas verdient goed. In de eerste twee weken had ik mijn investering eruit. Als je draait en verkoopt, dan ben je ook niet van plan om te stoppen." Inmiddels levert Akyol niet meer alleen aan particulieren die een feestje willen bouwen, maar is hij ook groothandelaar. Hij levert aan andere ondernemers, tot in het buitenland aan toe.
Als je hem vraagt naar de negatieve effecten zegt hij daar elke keer weer van te schrikken. "Laatst waren er jongens overleden, in de auto was een lachgastank gevonden, ik ben daar kapot van. Ik probeer mijn klanten ook aan te spreken: niet gebruiken achter het stuur."
Akyol denkt niet de wet op korte termijn wordt ingevoerd. "Ik heb eergisteren opnieuw geïnvesteerd. Ik blijf groter en groter worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.