Treinverkeer nog langer flink ontregeld, brandweer krijgt ruim duizend schademeldingen

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Zaterdag rijden, in tegenstelling tot wat eerder werd gezegd, toch maar slechts enkele treinen vanaf 13.00 uur. De schade op het overgrote deel van het spoor is nog groter dan eerder werd ingeschat, zo meldt NS. Het duurt langer om dit te herstellen.
De treinen die rijden, worden getoond in de reisplanner, zo meldt NS. Voor het internationale verkeer geldt dat er richting Duitsland geen treinverkeer mogelijk is vandaag. Tot 18.00 uur rijden er ook geen treinen richting Brussel.
Inmiddels wordt steeds meer duidelijk hoeveel schade Eunice heeft aangericht. Zo laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) weten dat er tot gisteravond ruim duizend meldingen van schade in de provincie zijn binnengekomen. Later vandaag komt de VRU met het definitieve aantal meldingen.

Schade aan spoor groot

De schade op het overgrote deel van het spoor is zaterdag in ieder geval nog groot. Door storm Eunice zijn op veel trajecten bomen gevallen of is schade aan bovenleidingen. Medewerkers van ProRail waren zaterdagochtend al vroeg begonnen met het herstellen van de schade die storm Eunice heeft aangericht aan het spoor. Op veel trajecten zijn bomen gevallen of is er schade aan bovenleidingen.
"Inmiddels is de storm in het grootste deel van Nederland naar een dusdanig niveau dat in het hele land geschouwd kan worden en de herstelwerkzaamheden veilig kunnen worden opgestart", zo schrijft ProRail in het liveblog over de storm.
De meeste meldingen krijgt ProRail nog steeds over bomen op het spoor. "Maar we zien ook vaak dat er plastic in de bovenleiding is gekomen. Om dit te herstellen moet eerst de spanning van de bovenleiding gehaald worden voordat onze monteurs dit kunnen verwijderen."

Ook op wegen nog hinder door storm

Ook op de wegen wordt deze zaterdagochtend al hard gewerkt aan het opruimen van de dingen die er op te terecht zijn gekomen door storm Eunice. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de verkeersinformatie en de weersinformatie te bekijken voor vertrek. "Hou rekening met hinder door opruim- en herstelwerkzaamheden", adviseert een woordvoerster van Rijkswaterstaat.
Er is de afgelopen nacht al heel veel opgeruimd, zo zegt ze: verkeersborden, takken, bomen. Ook kwamen er veel gekantelde vrachtwagens op de weg en raakte ergens een verkeersscherm los en kwam dat op de weg terecht.
De ANWB waarschuwt dat er de komende uren nog zware windstoten kunnen zijn. De woordvoerster van Rijkswaterstaat benadrukt dat het dus wel verstandig is daarop alert op te blijven. "Beide handen aan het stuur."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.