Wie o wie wil werken op het stembureau? Door corona extra vrijwilligers gezocht

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Meerdere gemeenten zoeken nog naar stembureauleden en stemmentellers voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Door corona zijn er meer leden én reserveleden nodig. Er zijn namelijk opnieuw drie dagen waarop je kunt stemmen en gemeenten houden er sterk rekening mee dat vrijwilligers op het laatste moment uitvallen, doordat ze bijvoorbeeld in quarantaine moeten.
Nog iets minder dan een maand en dan zit Marcel de Groene weer op het stembureau in Nieuwegein. Hij is al tien jaar voorzitter. En met plezier. "Het is een gezellige dag. Je ziet veel mensen uit je buurt en je draagt bij aan de democratie."
De vraag is alleen of hij zijn "vaste club" weer bij elkaar krijgt rond 16 maart. De geroutineerde stembureauleden worden steeds ouder en het moeilijk om aan nieuwe aanwas te komen. "Jongere mensen werken of studeren vaak overdag; die zien we meer 's avonds bij het tellen."
Het is handig als je nauwkeurig bent en lang achter elkaar scherp kunt blijven
Marcel de Groene, stembureauvoorzitter

Dunne reservelijsten

Nu er door corona weer twee extra stemdagen zijn, op de maandag en dinsdag vóór 16 maart, zijn er opnieuw extra stembureauleden. Bovendien bestaat het risico dat vrijwilligers uitvallen door een positieve coronatest en moeten er dus ook meer reservemensen paraat staan.
Dat alles zorgt ervoor dat meerdere gemeenten krap een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen de bezetting voor alle stemlokalen nog niet rond hebben. "Voor de woensdag komen we nog mensen tekort en verder zijn de reservelijsten dun", aldus De Groene over Nieuwegein.
Uit een rondvraag van RTV Utrecht blijkt dat meerdere gemeenten nog op zoek zijn naar stembureauleden en stemmentellers voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Ook voor de twee extra stemdagen ervóór worden nog vrijwilligers gezocht.

Zo laat Soest weten nog op zoek te zijn naar tien reserveleden voor 16 maart. Veenendaal zoekt voor diezelfde dag ook nog stembureauleden, in het geval van voorzitter "liefst met ervaring". Door extra oproepen afgelopen weken is het rooster in Vijfheerenlanden rond, al staan nog te weinig vervangers op de reservelijst.

De gemeente Vijfheerenlanden laat weten: "We zoeken door corona meer beschikbare vrijwilligers die als vervanger flexibel inzetbaar zijn. Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen is gebleken dat veel leden en tellers vanwege besmetting of quarantaine tot op het laatste moment afhaakten."

Veel andere gemeenten hebben het rooster wél rond, al zijn nieuwe aanmeldingen in Houten en Zeist nog wel welkom.

Eisen aan stembureauleden

Wat je in huis moet hebben om op het stembureau te kunnen werken? Dat valt best mee, aldus stembureauvoorzitter Marcel de Groene. "Je moet 18 jaar zijn en wat je moet weten, leer je via een online training. Het is wel handig als je nauwkeurig bent en lang achter elkaar scherp kunt blijven."
Als de bezetting niet op orde is, kan een stemlokaal niet open
Marcel de Groene, stembureauvoorzitter
Wie zich opgeeft kan voorzitter van een stembureau worden, stembureaumedewerker of teller. Taken zijn onder meer het controleren van identiteitsbewijzen, het checken van stempassen en het uitdelen van stembiljetten. Vanwege corona zetten gemeenten soms extra gastheren of -vrouwen in.
Utrecht heeft de puzzel rond de gemeenteraadsverkiezingen overigens ook nog niet gelegd. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zijn maar liefst 226 stembureaus open. De stad heeft daarvoor in totaal ruim drieduizend vrijwilligers nodig en zoekt vooral nog (plaatsvervangend) voorzitters voor de reservelijst. "Door het coronavirus wil de gemeente voor elke functie 25% reservevrijwilligers hebben", laat de gemeente weten.
De Groene hoopt dat de bezetting in Nieuwegein rond komt. "Zonder hulp kunnen we het niet. Je hebt mensen nodig. Als de bezetting niet op orde is, kan een stemlokaal niet open. Dan valt je stemproces in het water en ik vind dat dat niet mag gebeuren."
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.